Predstavljeni kriteriji za planiranje turističkih predjela obalnoga mora

Slika /arhiva/090822-porozina.jpg
Kriterije za planiranje turističkih predjela obalnoga područja mora danas su na konferenciji za novinare u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva predstavili predsjednik Savjeta prostornog uređenja države Stjepo Butijer i članovi toga savjeta.
 
Ti kriteriji su smjernice za izradu prostornih planova jadranske obale te stručna podloga za izradu pod zakonskih dokumenata, a primjenjuju se na sveukupno hrvatsko jadransko područje koje obuhvaća obalu, zaobalje, otoke i poluotoke. Na temelju tih kriterija nadzirat će se izradba i provedba županijskih, općinskih i gradskih prostornih planova.
 
Istaknuto je kako je jedan od važnijih poticaja za izradu tih kriterija bila činjenica što se analizom prostorno-planske dokumentacije jedinica lokalne samouprave uočilo da su turističke zone pretežito planirane u zaštićenu obalnom području mora (ZOP-u), i to gotovo isključivo uz obalnu crtu. Kriteriji su izrađeni da bi se što više sačuvali najvrjedniji obalni prostori te potaknula turistička gradnja u zaleđu obale i unutrašnjosti otoka te promicala visoka kvaliteta arhitektonskog oblikovanja izgradnje.
 
Naglašeno je kako novu izgradnju treba planirati što dalje od obalne crte, tj. na rubu i/ili izvan zaštićenog obalnoga područja. U obalnom području hotelska izgradnja mora biti visoke kvalitete, koja teži cjelogodišnjoj uporabi. S obzirom na bogatstvo i različitost obalnog područja mora daljnjim istraživanjima je, među ostalim, potrebno odrediti prostor zaštićena obalnog područja (ZOP) na temelju prirodnih i antropogenih osobitosti prostora.
 
Kriteriji za planiranje turističkih predjela obalnoga područja mora dopuna su postojećih standarda i polazište za nove standarde potrebne u prostornom planiranju. Istaknuto je kako će se njihovom primjenom unaprijediti metodologija i kvaliteta izrade prostornih planova, omogućiti očuvanje i isticanje prostornih posebnosti, ujednačiti pokazatelji i time pojednostavniti postupak izrade i provedbe prostornih planova te omogućiti učinkovitiji nadzor prostornih planova.
 
Utvrđuju se kriteriji i uvjeti smještaja, primjerice, za manje hotele u naselju, turističke zone u naseljima i izvan naselja, golfska igrališta, luke nautičkog turizma, manji turistički lokaliteti izvan naselja i hotelske vile. (Hina)
 

Pisane vijesti