Predstavljena šestojezična luksuzna monografija „Croatia & Montenegro“

  • Slika /AA_2018_b-fotke/180126_gastronomadi1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Na početku ovogodišnje Noći muzeja, u večernjim satima 26. siječnja, u Klubu Gastronomada u zagrebačkom Europskom domu, predstavljena je monografija Könemann: Croatia & Montenegro. Ova, dosad najluksuznija monografija obuhvaća sve nacionalne parkove, parkove prirode i brojna druga mjesta u unutrašnjosti te na obali i otocima. Nastala je iz želje da se svijetu prikaže ljepota istočne obale Jadrana, od Istre do Boke kotorske, no autori su ubrzo shvatili da ne žele izostaviti, primjerice, Visovac i Roški slap, unutrašnjost Istre s Motovunom, Plitvička jezera, Njegošev mauzolej, pa je knjiga rasla sve dok nije na 528 stranica obuhvatila većinu prirodnih ljepota.

Monografija je istinski impozantna, veličine 27x33 cm, težine više od 3,5 kg, s umjetničkim fotografijama u visokoj rezoluciji. Kako bi bila pristupačnija, tekst je otisnut na šest jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom, francuskom i nizozemskom.
 
Među 70-ak uzvanika našli su se brojni turistički vodiči, profesori i dekani, vlasnici obrta i apartmana, arheolozi, arhitekti, kompjutoraši, direktori iz korporacijskog sektora te mnoga lica poznata s malih ekrana.
 
Predstavljeni su hrvatski koautori monografije, fotograf Mario Jelavić i urednica i lektorica Tanja Tomaš, a o knjizi su govorili Zlatko Gall, kritičar umjetnosti, rock recenzent i gastronom koji je za uzvanike pripremio palentu s inćunima i orasima, koktel-rajčice s ribljom paštetom i kozice te Senko Karuza, autor kratkih priča i stručnjak za preživljavanje na škoju, koji je počastio pašta fažolom na brujet, sušenim morskim maškama i komiškom pogačom, upravo onakvima kakve priprema u „svojoj“ Moloj Trovni, uvali na Visu čija je fotografija na naslovnoj stranici monografije. Za dobru kapljicu pobrinuo se jedan od najboljih hrvatskih vinara, Alen Bibich.
 
Bilo je zanimljivo čuti da je monografija u prva dva tjedna nakon izdavanja, u prosincu 2017. godine samo u Meksiku prodana u 1200 primjeraka, dok ih je 600 u tjedan dana prodano u Brisbaneu. Pritom, meksički je distributer od izdavača Ludwiga Könemanna naručio monografiju o Meksiku, ali uz uvjet "da bude jednako lijepa kao i ova“.
 
Monografija „Croatia & Montenegro“ bit će u prodaji na recepcijama hotela, kampova, pansiona, apartmana, nacionalnih parkova i parkova prirode, u suvenirnicama i turističkim agencijama, na brodovima i, nakladnici se nadaju, svuda gdje će biti dostupna ljubiteljima putovanja, gastronomije i prirodnih ljepota.
 
Njemački izdavač Ludwig Könemann već je desetljećima poznat u Hrvatskoj po svojim iznimno kvalitetnim knjigama i većina nas na svojim policama može pronaći barem jedno njegovo izdanje o povijesti umjetnosti, arhitekturi, modi ili prirodi, ili bar jednu njegovu Culinariu ili mini-kuharicu od kojih je 20-ak objavljeno i na hrvatskome.

Pisane vijesti