Predstavljena foto-monografija o Kopačkom ritu

Slika 12. prosinca, 2009;kopacki_rit_Lw.jpg

U Arheološkom muzeju u Osijeku danas je predstavljena foto-monografija "Kopački rit" autora Marina Topića, jednog od najpoznatijih hrvatskih majstora fotografije i autora brojnih monografija o Osijeku.

Knjigu su predstavili v.d. ravnateljica Javne ustanove Park prirode Kopački rit Biserka Vištica, dr. Zvonko Maković sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Zoran Šikić, državni tajnik Ministarstva kulture, koji su istaknuli da je slikom zaustavljen trenutak neponovljive ljepote jednog od najočuvanijih močvarnih staništa u Europi.

Foto-monografija je zajednički projekt JU Park prirode Kopački rit i Marina Topića, kojemu je to druga foto-monografija o ljepotama Kopačkog rita. Na 156 stranica objavljeno je stotinjak fotografija koje govore o bogatstvu flore i faune Kopačkog rita.

Topić je rekao kako je proveo "dane i dane, od ranog jutra do kasne noći u čarobnim predjelima prirode", te da je Kopački rit "prava priča o biblijskom mjestu gdje nebo, zemlja, šume, vode, ptice i životinje daju odgovor čovjeku da postoji nada za budućnost".

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako je "i najnovija foto-monografija Marina Topića još jednom pokazala da je Kopački rit pravo bogatstvo prirode i turistički potencijal cijele regije i Hrvatske". (Hina)


Pisane vijesti