Predstavljen priručnik 'Briga o gostu'

Slika /arhiva/110613-brit-coun.jpg

U prostorijama British Council-a u Zagrebu, jučer je svečano predstavljen priručnik Briga o gostu, alat za cjeloživotno obrazovanje u turizmu i ugostiteljstvu. Uz Mariju Kalinić, direktoricu ljudskih potencijala iz Sunce Koncerna, autorice su i Amelia Tomašević, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba i Sanja Bareza, načelnica Odjela za turističku politiku, tržište i obrazovanje Ministarstva turizma.

Riječ je o zanimljivom i praktičnom priručniku, namijenjenom prije svega sezonskim djelatnicima u turizmu, koji je nastao u sklopu Skills for Employability projekta British Council-a, dok su njegovo objavljivanje poduprli Ministarstvo turizma i Hrvatska udruga poslodavaca.

Djelatnicima u turizmu, jer obavljaju djelatnost usluge čija je kvaliteta podložna subjektivnoj procjeni, potrebno je razvijanje vještina koje je teško opisati kroz klasične upute za rad, a kao krajnji rezultat očekuje se visoka razina uslužnosti koja obuhvaća ljubaznost, susretljivost, profesionalnost i sposobnost, te pravodobno reagiranje na potrebe i želje gostiju.

Priručnik Briga o gostu turističkim djelatnicima približava taj proces vodeći ih kroz cjeline poput pripreme za posao, ostavljanje prvog dojma, neverbalne komunikacije, davanje povratne informacije, te važnosti vlastitih stavova i uvjerenja prema poslu kojeg obavljaju. Ključna je poruka kako se vještina brige o gostu može naučiti, uz dobru volju i maštovitost u svakodnevnom poslu, kroz koju se gosta treba moći zadiviti i iznenaditi.

Projekt je prepoznalo Ministarstvo turizma, a savjetnik ministra turizma, Ivo Bašić istaknuo je kako priručnik predstavlja primjer za razvoj stupnja inovativnosti u turizmu, te informirao o aktualnim projektima Ministarstva kroz realizaciju programa obrazovanja i obuke kadrova u turizmu i ugostiteljstvu. U tom programu već dvije godine sudjeluje i Sunce Koncern koje je do sada kroz interni sustav Bluesun akademije uspješno stipendiralo 65 učenika strukovnih škola za djelatnosti poput kuhara, slastičara i konobara.



Pisane vijesti