Predstavljen prekogranični projekt za poboljšanje mobilnosti putnika na Jadranu

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Projekt „EA SEA WAY: Europe-Adriatic Sea Way“ za poboljšanje mobilnosti putnika na Jadranu, u okviru kojeg se izrađuje Master plan razvoja luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja na području Primorsko-goranske županije, predstavljen je u utorak u Rijeci.

Projekt je sufinanciran sredstvima Programa IPA jadranske prekogranične suradnje 2007.-2013., a cilj mu je poboljšati pristupačnost i mobilnost putnika na području Jadrana i unutrašnjosti kroz održivi razvoj novih integriranih prometnih usluga i poboljšanje fizičke infrastrukture.

Projekt je odobren potkraj 2013., a za aktivnosti koje provodi županija odobreno je 233.000 eura. U sklopu projekta Primorsko-goranska županija izrađuje Master plan razvoja luka otvorenih za javni promet od županijskog i lokalnog značaja.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, pak, izrađuje Nacionalni plan razvoja luka županijskog i lokalnog značaja na području Republike Hrvatske, čime se, rečeno je na skupu, uspostavlja okvir kojim bi županijske lučke uprave u Hrvatskoj udovoljile potrebama tržišta.

Predstavnici županije iskazali su zadovoljstvo što se još jedan međunarodni projekt, financiran europskim sredstvima, u kojem je Primorsko-goranska županija surađivala sa zemljama iz okruženja, uspješno privodi kraju. U županijskoj upravi ocjenjuju da se spremnost resornog ministarstva da financijski podupre razvoj sustava županijskih lučkih uprava ove godine pokazala i u praksi, budući da je između ministarstva i pojedinih lučkih uprava sklopljeno više sporazuma o potporama. (Hina)



Pisane vijesti