Predstavljen Filmski ured Zadar kao potpora razvoju atraktivnog filmskog turizma

Slika /arhiva/I_ZadarFilmComm.jpg

Zadar Film Commission, prvi hrvatski regionalni Filmski ured osnovan kao dio Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije – INOVacija, jučer je predstavljen javnosti.

Filmski ured Zadar nudit će sustav potpora filmskoj industriji u Hrvatskoj i izvan granica Hrvatske u cilju privlačenja projekata filmske industrije na teritorij Zadarske županije, što bi pridonijelo lokalnom razvoju, a posebno dodatnom razvoju atraktivnog filmskog turizma.

„Sve članice EU imaju svoje filmske urede, a danas u svijetu je više od tisuću organizacija ovakve vrste u stotinjak zemalja. Prvi Film Commission osnovan je 40-ih godina prošlog stoljeća u SAD-u i ideja se pokazala vrlo uspješnom. Prvi hrvatski Filmski ured upravo je ovaj naš u Zadru koji će pružati usluge logističke potpore snimanju na području Zadarske županije. Cilj nam je privući što veći broj filmskih projekata na prostore Zadarske županije, kako bismo našu županiju učinili prepoznatljivom u svijetu kao atraktivnu filmsku destinaciju i doprinijeli razvoju filmske industrije, ne samo na prostoru naše županije nego i cijele Hrvatske“, kazala je ravnateljica INOVA-cije Vedrana Kevrić.

Aktivnosti Filmskog ureda Zadar sastoje se od prezentiranja potencijalnih filmskih lokacija u Zadarskoj županiji na web stranici te će biti podrška u ishođenju  dozvola za snimanje na lokacijama županije, u komunikacijama s mjerodavnim institucijama tijekom pripreme i samog snimanja, kao i povezivanja sa što više srodnih organizacija u Europi i šire, u cilju zajedničkih projekata.

„S Filmskim uredom okrećete novu stranicu, jer će to značiti više poslova i više filmskih ekipa u Zadru. Hrvatska postaje vrlo zanimljiva zemlja za snimanje, postaje zapravo pravi filmski butik u kojem će se snimati vrhunske stvari“, kazao je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar, najavljujući velike projekte u koje će biti uključen i Zadar.



Pisane vijesti