Predsezona dala odlične turističke rezultate

Slika /arhiva/060509-korcula1.jpg

Ulaganje u nove smještajne kapacitete i kvalitetna politika cijena dala je odlične rezultate u predsezoni, pa je u prva četiri mjeseca Hrvatsku posjetilo 10 posto više turista koji su ostvarili 12 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, istaknuo je Zdenko Mičić, državni tajnik za turizam, na sjednici Povjerenstva hrvatske Vlade za koordinaciju aktivnosti i praćenje pripreme turističke sezone 2006. godine, održanoj u Korčuli.

Posebno dobri rezultati ostvareni su u travnju, dodao je, u kojem su turistički dolasci ostvarili rast od 22 posto, a noćenja od 32 posto u odnosu na 4. mjesec prošle godine. Od Hrvatske narodne banke ovih dana stigli su podaci o ukupnom deviznom prihodu od turizma u 2005. godini u kojoj je ostvareno samo milijun manje od 6 milijardi eura, što je povećanje od 9 posto, iako je bilo očekivano 4 posto manje.

 

Ovaj tjedan je u proceduru Vlade upućen prijedlog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, najavio je Mičić pojasnivši kako više neće biti moguća dvojna registraciji ugostiteljskih objekata. Također, Zakon o turističkom zemljištu ide u drugo saborsko čitanje, a za treći i četvrti kvartal predviđena je izrada paketa zakona o turističkim zajednicama i Zakona o turističkoj djelatnosti.

Državni tajnik za more Branko Bačić podsjetio je na Vladinu odluku o uvođenju noćnih trajektnih linija od 1. lipnja za pet najvećih otoka, čime će 90 posto otočana imati cjelodnevnu povezanost računajući pritom primoštene otoke i poluotok Pelješac. Ta će mjera Vlade, istaknuo je, doprinijeti i razvoju turizma kao i državna potpora obnovi i izgradnji putničke i izletničke flote za male brodare privatne poduzetnike kojih je 17 iskazalo interes za taj Vladin program. Osim u pomorskom prometu, odlični rezultati su i u nautičkom turizmu, rekao je ističući da je u prva četiri mjeseca u hrvatski Jadran uplovilo 21 posto više nautičara. Prije uvođenja novih mjera u toj grani turizma bilo je registrirano 148 tvrtki, a 16 mjeseci kasnije 3 puta više, odnosno 471, izvijestio je Bačić.

Ove sezone čak 7 niskotarifnih zračnih prijevoznika održavat će 35 linija prema Hrvatskoj, iznio je državni tajnik za promet Dražen Breglec naglasivši kako je to rezultat Vladine politike o liberalizaciji hrvatskog zračnog prostora. Rekao je da su uvedene pogodnosti za plaćanje cestarina karticom INA-e te je najavio otvorenje dionice autoceste Županja-Lipovac do 30 lipnja.

Glavni državni inspektor Kruno Kovačević kazao je da od 1. travnja do 15. lipnja traje intenzivni inspekcijski nadzor subjekata iz područja ugostiteljstva i turizma s ciljem suzbijanja svih oblika rada na crno i sive ekonomije.

Članovima Povjerenstva predstavljen je i projekt podizanja razine konkurentnosti turističkih sadržaja uz glavne cestovne prometnice kojeg je naručilo resorno Ministarstvo od tvrtke Hosting International kojim se predviđa uvođenje 10 krovnih turističkih putova.

Rezultati pripreme sezone 2006.

Projekt podizanja razine konkurentnosti turističkih sadržaja uz glavne cestovne prometnice u Republici Hrvatskoj  

 

Pisane vijesti