Poziv za medije: Konferencija SMARTMED - Osnaživanje Mediterana za SMART turizam

Slika /AAA_2020_ABC/b_logos/MINT-hr.jpg

Poštovani, ovim putem Vas pozivamo na konferenciju SMARTMED - Osnaživanje Mediterana za SMART turizam koja će se održati u ponedjeljak, 27.siječnja u Zagrebu u hotelu Esplanada s početkom u 13.00 sati te koju će otvoriti državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić.

Na konferenciji će Ministarstvo turizma u ulozi vodećeg partnera predstaviti strateški projekt SMARTMED namijenjen razvoju inovativnih i pametnih rješenja koje pridonose razvoju održivog i uključivog turizma na Mediteranu. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici 13 projektnih partnera iz devet mediteranskih zemalja te brojni dionici iz hrvatskog turističkog sektora.
 
Projekt će pridonijeti uspostavljanju atraktivnih, pametnih i uključivih mediteranskih destinacija, a ponajviše razvojem poslovnog modela SMART turizma, odnosno „pametnog“ turizma koji uključuje različite digitalne i informacijske tehnologije te načine upravljanja, a čiji rezultati će se koristiti za daljnju izradu strateške dokumentacije i turističke politike, ne samo u Hrvatskoj, već i na Mediteranu i šire. Model će biti izrađen na temelju potreba sektora turizma na Mediteranu, i to kako bi se odgovorilo na izazove u razvoju sektora u sljedećem razdoblju te osiguralo zadržavanje položaja globalnog lidera među turističkim destinacijama.
 
Osim predstavljanja samog projekta i koncepta poslovnog modela SMART turizma koji se u okviru projekta planira razviti i testirati, javnosti će se predstaviti i primjeri dosadašnje dobre prakse u rješavanju izazova brzog rasta i razvoja turizma. Predstavit će se dvostruko nagrađeni Certifikacijski standardi za održivo upravljanje i razvoj mediteranskih plaža, poduzeća Costa Nostrum Sustainable Beaches sa Krete, koji može biti primijenjen na svim plažama Mediterana, samostalno ili paralelno sa programom Plavih zastava.
 
Digitalne tehnologije identificirane su kao glavni izvor stvaranja dodane vrijednosti, inovacija i produktivnosti za budućnost turizma te imaju transformacijsku, ekonomsku i društvenu snagu kada se koriste za razvoj pametnih turističkih destinacija poput Grada Dubrovnika, ispred kojeg će zamjenica gradonačelnika gospođa Jelka Tepšić predstaviti rezultate dosadašnjih aktivnosti na razvoju Grada kao pametne turističke destinacije, kao i rezultate projekta ALTER ECO.
 
Kroz svoje aktivnosti, SMARTMED projekt će također promovirati i horizontalna načela, poput jednakih mogućnosti i nediskriminacije, a na konferenciji će se predstaviti uspješni rezultati provedbe projekta “Brzo, zdravo – dostupno svima “, kao i rad Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, koja kroz edukaciju i kuharske radionice pruža priliku osobama s invaliditetom da pokažu svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i lakše dođu do zapošljavanja u struci.
 
Projekt je pripremljen u okviru programa suradnje INTERREG V-B Mediteran, odnosno programa Transnacionalne Suradnje zemalja mediteranskog područja koji ima za cilj promicanje održivog rasta u mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i prakse (tehnologija, upravljanje, inovativne usluge, itd.), razumnog korištenja resursa (energija, voda, pomorski resursi, itd.) i podržavanje društvene integracije kroz integriran teritorijalan pristup temeljen na suradnji.

Pisane vijesti