Povodom Svjetskog dana turizma ministar Lorencin i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Strizrep posjetili Kopački rit

Slika /arhiva/130927-kr_1.jpg

Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep danas su, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, posjetili Park prirode Kopački rit kako bi naglasili važnost razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. ''Veliko mi je zadovoljstvo danas, na Svjetski dan turizma, čestitati svim turističkim djelatnicima te onima koji su izravno ili neizravno vezani uz turizam, njihov dan te im zahvaliti na kvalitetnoj realizaciji glavnog dijela ove turističke godine.  Svjetski dan turizma  dan je u kojem se podsjećamo koliko nam je važno upravljati našom turističkom budućnošću u skladu s prostorom u kojem živimo i održivim razvojem. Naša je vizija turizma, do 2020. godine biti globalno prepoznatljiva turistička destinacija, konkurentna i atraktivna za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru, njeguje kulturu kvalitete, a svojim gostima tijekom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja'', istaknuo je ministar Lorencin. ''Kopački rit jedinstveno je zaštićeno područje, nastalo kao rezultat rada vode. Kao i mnoga druga područja koja su dio ekološke mreže, ima niz važnih uloga – ekoloških, socijalnih i ekonomskih. Primjerice, igra važnu ulogu u obrani od poplava, što smo mogli vidjeti ovog proljeća. Osim toga, kao močvarno područje bogato vodom predstavlja pravu riznicu bioraznolikosti. Vodno bogatstvo i bioraznolikost neraskidivo su povezani. Zato mi je posebno drago što Svjetski dan turizma, koji je ove godine posvećen vodi i njenom očuvanju, ministar Lorencin obilježava baš ovdje“, istaknuo je pomoćnik ministra Strizrep.

Ministar turizma Darko Lorencin i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep danas su, povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, posjetili Park prirode Kopački rit kako bi naglasili važnost razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima.

''Veliko mi je zadovoljstvo danas, na Svjetski dan turizma, čestitati svim turističkim djelatnicima te onima koji su izravno ili neizravno vezani uz turizam, njihov dan te im zahvaliti na kvalitetnoj realizaciji glavnog dijela ove turističke godine.  Svjetski dan turizma  dan je u kojem se podsjećamo koliko nam je važno upravljati našom turističkom budućnošću u skladu s prostorom u kojem živimo i održivim razvojem. Naša je vizija turizma, do 2020. godine biti globalno prepoznatljiva turistička destinacija, konkurentna i atraktivna za investicije, koja stvara radna mjesta i na održiv način upravlja razvojem na svom cjelokupnom prostoru, njeguje kulturu kvalitete, a svojim gostima tijekom cijele godine pruža gostoljubivost, sigurnost i jedinstvenu raznovrsnost autentičnih sadržaja i doživljaja'', istaknuo je ministar Lorencin.

''Kopački rit jedinstveno je zaštićeno područje, nastalo kao rezultat rada vode. Kao i mnoga druga područja koja su dio ekološke mreže, ima niz važnih uloga – ekoloških, socijalnih i ekonomskih. Primjerice, igra važnu ulogu u obrani od poplava, što smo mogli vidjeti ovog proljeća. Osim toga, kao močvarno područje bogato vodom predstavlja pravu riznicu bioraznolikosti. Vodno bogatstvo i bioraznolikost neraskidivo su povezani. Zato mi je posebno drago što Svjetski dan turizma, koji je ove godine posvećen vodi i njenom očuvanju, ministar Lorencin obilježava baš ovdje“, istaknuo je pomoćnik ministra Strizrep.

Svjetski dan turizma obilježava se na današnji dan već 34. godinu zaredom različitim prigodnim manifestacijama, s ciljem jačanja svijesti o gospodarskom, socijalnom, kulturnom i političkom značenju turizma. događanja povodom tog dana uvijek se vežu uz temu koju određuje Generalna skupština UN-a po preporuci Izvršnog odbora Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Tema ovogodišnjeg obilježavanja „Turizam i vode: štitimo zajedničku budućnost“ skreće pozornost na odgovornost turističkog sektora u zaštiti globalnih vodnih resursa, u godini koju su Ujedinjeni narodi proglasili Međunarodnom godinom voda.

Voda je često glavni resurs i atrakcija pojedinih turističkih odredišta, a jednako je važna i za očuvanje bioraznolikosti kao dodatne atrakcije za turiste, što se može dobro vidjeti upravo na primjeru Kopačkog rita, glavne turističke atrakcije istočnog cijela Hrvatske, kojega neki nazivaju europskom Amazonom.

''Za naša zaštićena područja želimo održivi razvoj, a logična njegova komponenta je održivi turizam. Zato intenzivno investiramo u infrastrukturu zaštićenih područja i stvaramo preduvjete kako bi Ministarstvo turizma imalo dobre temelje za razvoj turizma u skladu s načelima održivosti“, dodao je Strizrep.

Pomoćnik ministra Strizrep ovom je prigodom ministru Lorencinu predstavio ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u infrastrukturu zaštićenih područja preko projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP), koja u prošloj i ovoj godini iznose ukupno 35,2 milijuna kuna, a do kraja godine planira se započeti s radovima vrijednim 4 milijuna kuna, dodavši kako je, prema Eurobarometru iz 2009. godine, najvećem broju ispitanika najvažniji faktor pri odabiru odredišta za odmor upravo okoliš i priroda, što je snažan razlog za intenzivno ulaganje u zaštićena područja.

Funkcioniranje preduvjeta održivog turizma, što uključuje ekološku, ekonomsku te socijalnu i kulturnu održivot, predstavio je ravnatelj Parka prirode Kopački rit Damir Opačić na primjeru ponude i turističkih rezultata. Kopački rit prošle je godine zabilježio oko 29.000 posjetitelja i prihod od oko 1.932.000 kuna. U svibnju ove godine potpisani su ugovori o sufinanciranju sanacije prijemnog centra Mali Sakadaš te projekt unutarnjeg uređenja dvorca Tikveš, kao i ugovor za nabavu turističkog vlakića u okviru IPA projekta 'Razvoj infrastrukture kao preduvjet za razvoj ekološkog turizma na područjima Drave i Dunava'.



Pisane vijesti