Povećanje cestarina neće znatnije utjecati na turistički promet

Slika /arhiva/mint.jpg

Turistički sektor na čelu s Ministarstvom turizma procjenjuje da porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, ali dodaju da se to može negativno odraziti na konkurentnost hrvatskog turizma te da bi konkurencija, koja se kao i Hrvatska bori za svakog gosta, to mogla iskoristiti u svojim kampanjama.

Komentirajući poskupljenje cestarina za 15 posto od 1. lipnja ministar turizma Veljko Ostojić ističe kako je odluka o korekciji tih cijena donijeta nakon pomne analize poslovanja trgovačkih društava koji upravljaju autocestama, ali naglašava i da svako povećanje izdataka, u ovom slučaju auto gostiju, negativno utječe na konkurentnost hrvatskog turizma.

No, kako kaže, s obzirom na učešće cijene cestarina u ukupnom budžetu namijenjenom za godišnje odmore, procjenjuje da navedena korekcija neće značajno utjecati na ovogodišnji turistički promet.

Slično misle i u Kamping udruženju Hrvatske (KUH), pri čemu direktor ureda tog udruženja Adriano Palman ističe da treba imati u vidu da kamping segment čini 25 posto hrvatskog turizma, a da kampisti većinom dolaze cestama i automobilima ili kamperima te će im navedeno povećanje poskupiti dolazak u neku od kamping destinacija.

To smatra otežavajućim faktorom u današnjoj, kako kaže, iznimno oštroj konkurenciji na turističkim tržištima, ali ipak vjeruje da će utjecaj tog povećanja biti tek minimalan i bez većih negativnih efekata, posebno sa stranih tržišta, ali 'boji' se da će to dodatno umanjiti broj domaćih gostiju u kampovima.

Navodi kako kontakti s gostima, kao i prijateljima iz stranih auto klubova i kamping vodiča, pokazuju da oni naglašavaju da u prosječnom trošku puta i boravka navedeno poskupljenje ne može previše utjecati.

Tako se nizozemskim turistima, izuzetno važnim za hrvatski kamping, a prema komentaru najvažnijeg nizozemskog kamping vodiča "Kosmos Campingwijzer", ukupan budžet za odmor s tim poskupljenjem povećava za 10 ili 15 eura, što je gotovo beznačajno.

KUH, naglašava Palman, pojačati komunikaciju s najvažnijim stranim kamping klubovima, web portalima i kamping revijama kako bi 'osigurali' dolazak stranih gostiju i još jednom istaknuli prednosti hrvatskih kampova.

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i jednoj od njenih najjačih članica agenciji Uniline smatraju da se s tim povećanjem moglo pričekati do završetka ljeta, jer ocjenjuju da će to poskupljenje utjecati na porast cijena i unutar turističke branše.

Ipak, i oni iznose optimizam da to neće znatnije utjecati na broj turističkih dolazaka, pogotovo ako se usporede cijene cestarina u primjerice Sloveniji ili Mađarskoj, preko kojih u Hrvatsku dolazi najveći broj stranih turista. Kako su i nakon poskupljenja u Hrvatskoj u tim zemljama cestarine još skuplje, u UHPA-i i Unilineu očekuju da neće biti konkretnijeg pada dolazaka. (Hina)

Podrobne informacije o novim cijenama cestarina  i lipanjskoj akciji promocije ENC-a

  • od 1. lipnja 2012. godine cijena cestarina za sve koji je plaćaju u gotovini (ili karticama na licu mjesta) povećava se za 15 posto
  • korisnicima ENC pre-paid-a cijena cestarine ostaje nepromijenjena i s dosadašnjim popustom od 10 posto

Lipanjska promotivna akcija ENC-a:

  • Svim građanima koji tijekom lipnja postanu novi i registrirani korisnici ENC-a nudi se od 1. do 30. lipnja 2012. promotivni  paket kojim za uplatu od najmanje 500 kuna novi korisnik dobiva ENC uređaj za 1 kunu i još 50 kuna uplaćenih na računu
  • Ti će korisnici tijekom lipanjske akcije za uplaćenih 500 kuna ostvariti na svom ENC računu raspoloživih 160 kuna
  • - Ukupna ušteda uključivanja u ENC sustav tijekom lipanjske akcije iznosi 270 kuna (108 kuna dobivaju kroz popust i zadržavanje stare cijene, 50 kuna darovanih, te povoljnu kupnju uređaja za kunu koji se inače prodaje po 122 kune)
  • Akcijska ponuda s uplatom od najmanje 500 kuna odnosi se za sve kategorije vozila
  • Tijekom lipanjske akcije uplate će se raditi na 15 prodajnih mjesta Hrvatskih autocesta (naplatne kućice i središtu HAC-a u Zagrebu), te na 4 prodajna mjesta Autoceste Rijeka–Zagreb (Lučko, Rijeka, most Krk, Rupa)

Važno je znati

  • novac uplaćen na ENC računu nema vremenskog ograničenja za potrošnju
  • stari ENC korisnici ne moraju uplaćivati po 500 kuna da bi ostvarili staru cijenu cestarine i popust od 10 posto
  • stara cijena cestarine ostaje ista i korisnicima ENC-a na trajni nalog uz sve uvjete koje su imali i do sada ( popusti za kamione od 20-25posto)
  • ENC uređaj može se koristiti za više vozila iste skupine


Pisane vijesti