Potpora za 19 projekata iz turizma u okviru operativnih programa financiranih iz EU fondova

Slika /arhiva/120710-op-eu1w.jpg

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo sudjelovao je danas na konferenciji za novinare nakon svečanog potpisivanja Sporazuma za projekte javne poslovne, turističke i kulturne infrastrukture kojima je odobrena tehnička pomoć u pripremi. Od 32 projekta čak je 19 projekata kojima će se dodijeliti tehnička pomoć iz područja turizma. „Hrvatski turizam već je odavno dokazao svoje gospodarsko značenje – od činjenice da je prošle godine Hrvatsku posjetilo više od 11 milijuna turista i ostvarilo više od 60 milijuna noćenja, pa do činjenice da se udjel deviznih primitaka od turizma u domaćem BDP-u kreće i više od 15 posto, a osim toga turistička sezona znatno utječe i na razinu zaposlenosti“, naglasio je zamjenik ministra turizma Valjalo. Sporazumi o dodjeli tehničke pomoći za 32 razvojna projekta vezani su uz Pripremu regionalnih razvojnih projekata, prvi potprogram Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2012. godini. Osim zamjenika ministra turizma na konferenciji za novinare sudjelovali su i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo sudjelovao je danas na konferenciji za novinare nakon svečanog potpisivanja Sporazuma za projekte javne poslovne, turističke i kulturne infrastrukture kojima je odobrena tehnička pomoć u pripremi. Od 32 projekta čak je 19 projekata kojima će se dodijeliti tehnička pomoć iz područja turizma.

„Hrvatski turizam već je odavno dokazao svoje gospodarsko značenje – od činjenice da je prošle godine Hrvatsku posjetilo više od 11 milijuna turista i ostvarilo više od 60 milijuna noćenja, pa do činjenice da se udjel deviznih primitaka od turizma u domaćem BDP-u kreće i više od 15 posto, a osim toga turistička sezona znatno utječe i na razinu zaposlenosti. Kako bi se takvi trendovi nastavili, neophodno je još više podići konkurentnost hrvatskog turizma, što je ključna zadaća Ministarstva turizma RH, a neke od odgovora na to pitanje dati će Strategija razvoja hrvatskog turizma koja je u izradi i bit će s Glavnim planom razvoja turizma gotova kraja ove godine“, naglasio je zamjenik ministra turizma Valjalo.

Sporazumi o dodjeli tehničke pomoći za 32 razvojna projekta vezani su uz Pripremu regionalnih razvojnih projekata, prvi potprogram Programa pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije u 2012. godini.

Osim zamjenika ministra turizma na konferenciji za novinare sudjelovali su i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

„Ministarstvo turizma vrlo usko surađuje sa svim ministarstvima koji su u operativnoj strukturi za upravljanje ovim procesom i uskoro ćemo za potrebe identifikacije projekata koji će povlačiti sredstva iz strukturnih regionalnih fondova raspisati Javni poziv, kroz koji ćemo kao i ranije potpomoći sve zrele projekte koji će biti u mogućnosti povlačiti sredstva već i u 2013. godini i to po kriterijima operativnih programa što su u izradi. Sudjelujemo i u pripremi okvira za financijsko razdoblje 2014.-2020. i upravo će naša sektorska strategija skrenuti pozornost na strateške ciljeve jačanja konkurentnosti, ali i razvoja turizma u nerazvijenim područjima, gdje se on može nametnuti kao jedan od pokretača razvoja“, ističe Valjalo.

Program pripreme i provedbe razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz fondova Europske unije za 2012. godinu osmišljen je kao potpora razvojnim projektima čiji su nositelji organizacije na lokalnoj i regionalnoj razini. Potpora je namijenjena projektima koji se prijavljuju u okviru operativnih programa financiranih iz EU fondova koji se već provode i u okviru budućih operativnih programa financiranih iz fondova EU. Financijski okvir za pripremu projekata je 30 milijuna kuna u 2012. godini.


 



Pisane vijesti