POTPISIVANJE UGOVORA O SURADNJI U PROGRAMU KREDITIRANJA SEOSKOG TURIZMA „RAZVOJ TURIZMA NA SELU“

Slika /arhiva/r-seoski-ww.jpg

Pozivamo Vas na potpisivanje novog ugovora o poslovnoj suradnji između Ministarstva turizma i poslovnih banaka u realizaciji Programa kreditiranja seoskog turizma „Razvoj turizma na selu“, koje će se održati u petak, 17. travnja 2009. godine u 11,00 sati na Seoskom gospodarstvu „Kezele“ u Šumećanima, Vinogradarska 6, Graberje Ivanićko, nedaleko od Ivanić-Grada.

Ugovore o poslovnoj suradnji potpisat će ministar turizma Damir Bajs i predsjednici ili članovi uprava poslovnih banaka za banke, te predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev, dok će potpisivanju nazočiti i predsjednik Uprave HAMAG-a Tomislav Kovačević.

Cilj programa kreditiranja je poticanje razvoja seoskoga turizma na ruralnim područjima RH u vidu razvoja turističke ponude kao dopunske aktivnosti na poljoprivrednim gospodarstvima; povećanja kvalitete života i stvaranje uvjeta za ostanak na selu; očuvanja tradicijskih i ambijentalnih kuća; omogućavanje neposrednog plasmana poljoprivrednih proizvoda kroz pojedine elemente ponude seoskog turizma; oživljavanja starih zanata i lokalnih običaja te stvaranje novog turističkog proizvoda i profiliranje Hrvatske kao odredišta ruralnog turizma.

Korisnici kredita po ovom programu mogu biti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava i registrirane za obavljanje ugostiteljske i turističke djelatnosti, odnosno koji imaju odobrenje za pružanje ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu.

Maksimalni iznos kredita je u kunskoj protuvrijednosti iznosa do 300.000 EUR s rokom otplate do 15 godina, uključujući poček do 2 godine. Kamatna stopa kredita je 8 posto, od čega Ministarstvo turizma subvencionira 6, što znači da je kamatna stopa za korisnika 2 posto.

Namjena kredita je stvaranje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta za seoski turizam kroz obnovu tradicijskih kuća s pripadajućim gospodarskim objektima, izgradnja novih, te dogradnja, nadogradnja i adaptacija postojećih objekata u skladu s tradicijskom arhitekturom, kupnja postojećih tradicijskih objekata i drugih nekretnina potrebnih za funkcioniranje seoskog turizma i opremanje objekata.

Također, namjena kredita je stvaranje uvjeta za dodatne sadržaje i atrakcije u seoskom turizmu kroz izgradnju, obnovu i uređenje sportsko-rekreativnih i gospodarskih sadržaja, izgradnju i opremanje objekata i radionica tradicijskih obrta, uređenje pripadajućeg okoliša i drugih sadržaja koji nadopunjuju ukupnu ponudu seoskog turizma.



Najave