Potpisani ugovori za Zagreb i Zagrebačku županiju za unaprjeđenje konkurentnosti u turizmu i razvoj strukovnih udruga

Slika /arhiva/200716_kezele1.jpg

Ministar turizma Anton Kliman na seoskom turističkom gospodarstvu Kezele potpisao je ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva i Strukovne udruge, za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ministarstvo turizma u sklopu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva dodijelilo je ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega 23 za projekte s ovog područja. Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva financira se  ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja, rasta i razvoja turističkog gospodarstva.

Ministar turizma Anton Kliman na seoskom turističkom gospodarstvu Kezele potpisao je ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva i Strukovne udruge, za područje Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Ministarstvo turizma u sklopu programa Konkurentnost turističkog gospodarstva dodijelilo je ukupno 24,7 milijuna kuna, od čega 23 za projekte s ovog područja.

Programom Konkurentnost turističkog gospodarstva financira se  ulaganja u povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih i inovativnih turističkih proizvoda u destinaciji, internacionalizaciju poslovanja, održivi razvoj, diversifikaciju ponude, korištenje novih tehnologija i druge aktivnosti u cilju produljenja sezone, očuvanja radnih mjesta, novog zapošljavanja, rasta i razvoja turističkog gospodarstva.

„Ciljevi ovog programa usklađeni su s akcijskim planovima Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine vezanih za razvoj ponude inovativnih i kreativnih turističkih proizvoda, povećanje razine zauzetosti smještajnih kapaciteta i produljenje sezone u destinacijama, povećanje prosječne potrošnje po danu boravka, povećanje razine zaposlenosti i samozapošljavanja, te umrežavanje s drugim pružateljima turističkih usluga na destinacijskoj razini“, naglasio je ministar turizma Anton Kliman.

Program dodjele bespovratnih potpora sastavljen je od mjera, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja. Korisnici sredstava su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge te fizičke osobe - privatni iznajmljivači.

Programom Strukovne udruge strukovnim se udrugama sufinanciraju projekti stručnog osposobljavanja i usavršavanja, projekti koji promiču uvođenje inovativnosti, upravljanje destinacijom, održivi turizam, novi turistički proizvod te socijalni turizam i drugi posebni oblici turizma.

„Strukovne udruge u turizmu i ugostiteljstvu važan su partner Ministarstva turizma te sudionik razvoja inovativnosti, upravljanja destinacija, kreiranja novih turističkih obaveza te edukacije. Stoga potičemo kvalitetu njihovih projekata i programa, vrednujući prije svega izvrsnost, ali i održivost te društvenu odgovornost. Dali smo prednost onim udrugama koje će na odabranim projektima i programima zaposliti mlade osobe ili osobe s invaliditetom kako bismo u sklopu razvoja turizma, vodili brigu i o njegovoj društvenoj važnosti i vrijednosti“, rekao je ministar.

Uz ministra na potpisivanju ugovora sudjelovala je pomoćnica ministra turizma Olivera Shejbal, a u ime korisnika sudionicima se obratio vlasnik seoskog gospodarstva Janko Kezele.



Pisane vijesti