Potpisani ugovori za potporu privatnim brodarima

Slika 21.9.2009
U Splitu su dana potpisani ugovori o potpori za izgradnju 10 manjih brodova ili jahti i brodica te za rekonstrukciju dva plovila za potrebe hrvatskih privatnih brodara, što će Vlada subvencionirati sa oko 3,3 milijuna kuna.

Ugovore su potpisali državni tajnik za more Branko Bačić i predstavnici malih (privatnih) brodara.

"Ovakvim poticajima doprinosi se kvaliteti turističke ponude, sigurnosti plovidbe i zaštiti okoliša Jadrana", rekao je Bačić.

Pojasnio je kako je današnje potpisivanje ugovora nastavak programa što ga Vlada započela prije pet godina i u kojem je do sada izgrađeno pedesetak manjih plovila, čime se proširuje izletnički turizam.

U Hrvatskoj ima ukupno 405 brodova (plovila) u vlasništvu 339 malih brodara, čiji su ukupni kapaciteti 5.000 turista (putnika) u jednom plovu, što nije malo. Mali brodari doprinose produženju turističke sezone, počinju raditi u travnju, a angažirani su najčešće do jeseni", kazao je Bačić.

Istaknuo je kako je cilj da se malim brodarima omogući obnova putničke i izletniče flote kako bi ih se pripremilo za razdoblje kada Hrvatska postane članica Europske unije i kada će turistička ponuda malih brodara biti još važnija.

Pri tomu je naglasio kako će u sadašnjih 350 luka i lučica u hrvatskom dijelu Jadranskog mora biti potrebno osigurati više prostora za vezove malih plovila, jer nedostatak vezova trenutačno predstavlja problem.

Također je rečeno da je u pomorskom putničkom prometu posljednjih godina u porastu prijevoz putnika posebice brodovima i brodicama koje su ovlaštene prevoziti do 12 putnika u jednodnevnim izletima.

Bačić je također rekao kako je u izradi novi zakon o pomorskom dobru te da će se u idućih petnaestak dana obaviti završna rasprava o tom zakonu koji bi trebao pogodovati malim brodarima u smanjivanju troškova poslovanja.

Predstavnici malih brodara nakon današnjeg potpisivanja ugovora, kojim će se subvencionirati izgradnja deset manjih plovila (šest brodova, tri jahte i jedna brodica) te rekonstrukcija dva plovila (po jednog broda i jahte), izrazili su zadovoljstvo što im se pruža potpora. (Hina)
 

Pisane vijesti