Potpisani ugovori o sufinanciranju pet projekata iz programa EU suradnje Slovenije i Hrvatske

Slika /arhiva/eu_flag.jpg

Ugovore o sufinanciranju prvih pet projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu programa suradnje Slovenije i Hrvatske od 2014. do 2020. s 4,6 milijuna eura, od kojih se jedan odnosi na "Malu barku 2", projekt koji provodi Primorsko-goranska županija, potpisali su utorak u Rijeci sudionici svih projekata.

U sklopu programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska odobreno je sufinanciranje triju projekata vezanih uz očuvanje i održivo korištenje prirodnih i kulturnih resursa - "Mala barka 2", "Detox" i "Enjoygheritage", te dva projekta vezana uz zdravo, sigurno i pristupačno pogranično područje "Demenca Acrosslo" i "Star".

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, kao predstavnik vodećeg partnera na projektu "Mala barka 2", potpisao je ugovor o sufinanciranju projekta s  voditeljicom projekta iz službe za razvoj i europsku kohezijsku politiku slovenske vlade Ninom Seljak. Vrijednost projekta je 2,1 milijuna eura, od kojih se 85 posto sufinancira iz programa, 15 osiguravaju partneri, a županija će izdvojiti 540.865 eura.

"U projektu 'Mala barka 2' riječ je o suradnji Pirana i Izole te iz naše županije Krka i Nerezina, i prije toga Mošćeničke Drage, putem projekta 'Mala barka' kroz koji baštinimo svoju pomorsku tradiciju plovila na ovom dijelu Jadrana", rekao je Komadina i objasnio da je projekt 'Mala barka 2' nastavak projekta 'Mala Barka' koji je sufinanciran iz operativnog programa IPA prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska od 2007. do 2013. Glavna zadaća je očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj pomorske baštine pograničnog područja kroz turističko vrednovanje na načelima održivog turizma. U sklopu projekta radit će se na zaštiti materijalne i nematerijalne pomorske baštine - od uređenja interpretacijskih centara do održavanja edukativno-pokaznih događaja. Popisat će se i stručno katalogizirati pomorska baština, izgradit će se interpretacijski muzeji na otvorenome u Nerezinama, Krku, Piranu i Izoli. Obnovit će se  male barke koje će biti izložbeni primjerci baštine na otvorenome i sudjelovati u regatama starih plovila. Zajednički turistički proizvod razvijat će se i na višednevnim događajima na kojima će biti prikazani dijelovi tradicije i pomorske baštine.

U projektu "Mala barka 2", osim Primorsko-goranske županije, sudjeluju Turistička zajednica Kvarnera, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja iz Rijeke, Udruga i Ekomuzej "Kuća o batani", Općina Izola, Turistička zajednica Izola, Općina Piran te Pomorski muzej "Sergej Mašera" iz Pirana.

Primorsko-goranska županija, kao partner na projektu, sudjelovat će i u provedbi projekta deinstitucionalizacije dugotrajne skrbi za starije osobe "Star" u kojemu je vodeći partner Općina Hrpelje-Kozina, a financirat će se sa 605.998 eura. U projektu će sudjelovati Dom za starije osobe Kantrida iz Rijeke.

U projektu brige o starijim osobama "Star" županija je partner, rekao je Komadina, ističući da je Dom za starije osobe s Kantride sa slovenskim partnerima napredovao u skrbi za starije osobe, da se smanjuje institucionalna skrb, a starije osobe nastoji se što duže zadržati u obiteljima i kućama. 

Vodeći partner projekta deinstitucionalizacije dugotrajne skrbi o starijim osobama "Star" je općina Hrpelje-Kozina, a partneri su Dom umirovljenika Kopar, Institut Antona Trstenjaka za gerontologiju, Dom za starije osobe Kantrida i Primorsko-goranska županija.

Vodeći partner projekta "Demenca", kojim se želi poboljšati kvaliteta života osoba s demencijom, jest Dom umirovljenika Izola, a partneri su Dom za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" iz Umaga, Grad Umag, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest i slovenski Nacionalni institut za javno zdravlje.

Vodeći partner projekta "Detox", koji će na zabavni način poučavati o kulturnoj baštini radi očuvanja etnološke baštine seoskog područja, uređenja tradicijskih kuća i info-punktova, jest općina Lenart, a partneri su Gradski muzej iz Varaždina, mariborski Fakultet za elektrotehniku, računalništvo i informatiku te općine Vinica, Sveti Andraž u Slovenskim goricama, Donja Voća i slovenska općina Sveta Ana.

Kroz projekt "Enjoyheritage" tražit će se načini kako mlade privući u prirodu, kako ih potaknuti da žive u seoskim područjima i iskoriste nove mogućnosti zapošljavanja. Vodeći partner je Slovenska Bistrica, a partneri Grad Ozalj, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, Javna ustanova Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje, Općina Vrsar, Zavod za turizam Maribor-Pohorje i Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode. (Hina)



Pisane vijesti