Potpisani ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima sedam županija

 • Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/190319_mintpress_0015.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

U Ministarstvu turizma danas u potpisani ugovori o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u sedam županija tijekom turističke 2019. godine (Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska). Ovaj projekt Ministarstvo turizma provodi od 2008. godine s ciljem podizanja razine medicinske usluge tijekom turističke sezone i medicinske skrbi o turistima i građanima na priobalji i posebno na otocima, kao i na glavnim prometnicm pravcima. Medicinske timove Ministarstvo sufinancira ukupnim iznosom od 1,5 milijuna kuna.

„Stalni porast broja gostiju i financijskih učinaka u turizmu rezultat je, između ostaloga, imidža Hrvatske kao sigurne destinacije, što postaje važan čimbenik u odabiru destinacije. Potvrdu tome dalo je i posljednje TOMAS istraživanje u kojem su turisti u hrvatskim turističkim odredištima vrlo visoko ocijenili osobnu sigurnost kao element zadovoljstva. Osim timova medicinske pomoći, Ministarstvo turizma sufinancira i Hrvatsku gorsku službu spašavanja i Crveni križ te koristim priliku da zahvalim svima na naporima koje ulažu u očuvanju sigurnosti svih posjetitelja i domicilnog stanovništva“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli.
 
Uz ministra turizma, potpisivanju su prisustvovali župani i zamjenici župana navedenih županija. Prilikom obraćanja okupljenima, istarski župan Valter Flego je istaknuo: „Za Istru kao najturističkiju regiju u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti jamčiti gostima dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Ako uzmemo u obzir da tijekom špice sezone, stanovništvo Istre dvostruko naraste, svjesni smo što to znači za naš zdravstveni sustav. Stoga, pozdravljamo projekt Ministarstva turizma putem kojeg se sufinancira medicinsku pomoć u turističkim ambulantama. Međutim, ono što želim posebno naglasiti je da smo Županija koja najviše u RH izdvaja za zdravstvo i socijalnu skrb. Za nadstandard u zdravstvu na godišnjoj razini, Županija, u suradnji s JLS-ima, izdvaja oko 5 milijun kuna, čime doprinosimo poboljšanju zdravstvenog sustava. Od navedenog iznosa samo Županija iz svog proračuna godišnje izdvaja gotovo milijun. Time želimo svim našim građanima, ne samo gostima, omogućiti skrb kakvu i zaslužuju.“
 
Pred potpisivanje ugovora okupljenima se obratila ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević koja predstavila djelovanje i rad timova hitne medicinske pomoći tijekom ljetnih mjeseci i naglasila: „Iznimna važnost hitne medicinske službe do izražaja najviše dolazi upravo od lipnja do rujna kada dolazi do znatnog povećanja intenziteta prometa na cestama, ali i porasta broja posjetitelja i gostiju na našoj obali i otocima. U tom smo razdoblju u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu prošle godine u sedam primorskih županija imali gotovo 60 posto više intervencija nego u odnosu na prva četiri mjeseca što ukazuje na nužnost pravodobne i kvalitetne hitne medicinske skrbi. Stoga zahvaljujem Ministarstvu turizma što ovim projektom pruža veliku podršku svima nama na terenu“.
 
Podsjećamo, od 2008. godine od kada se Projekt sufinanciranja dodatnih timova medicinske pomoći provodi, Ministarstvo turizma je, zaključno s ovom godinom, izdvojilo 18,9 milijuna kuna za pružanje adekvatne medicinske pomoći turistima i domicilnom stanovništvu u županijama s najvećim udjelom broja turista u ukupnom broju turista tijekom četiri vršna mjeseca. Riječ je o sredstvima koja su namijenjena sufinanciranju troškova plaća liječnika, medicinskih sestara/tehničara te troškova sanitetskog materijala u periodu od lipnja do rujna.
 
Odluka o sufinanciranju dodatnih timova medicinske pomoći u turističkim odredištima dostupna je na stranicama Ministarstva turizma, na poveznici ovdje.

Pisane vijesti