Potpisani ugovori o bespovratnim turističkim potporama u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Slika /arhiva/vukovar_grb-w13.gif
Državni tajnik Branko Grgić potpisao je danas ugovore s korisnicima na području Vukovarsko-srijemske županije o dodjeli bespovratnih financijskih potpora za turističke projekte temeljem ukupno šest programa Ministarstva turizma, gdje će se korisnicima za 23 odobrena projekta dodijeliti ukupno 965 tisuća kuna.
 


Potpisivanju su nazočili Andrea Petrov, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara  i predstavnici turističke zajednice.
 


Sljedeća godina bi za hrvatski bi turizam mogla biti jednako teška ili čak i teža nego ova, jer nama konkurentske zemlje neće dopustiti da treću godinu zaredom budu u turističkome minusu, ocijenio prigodom potpisivanja ugovora državni tajnik Grgić, dodavši kako bi proračun Ministarstva turizma 2010. godine trebao biti približno isti kao ove godine.
 
Na kraju smo ovogodišnje turističke sezone, koja je na svojem početku bila neizvjesna, ali se, usprkos pojedinim katastrofičnim prognozama, pokazala uspješnom, rekao je Grgić, jer Hrvatska u dosadašnjem tijeku sezone bilježi porast noćenja od 0,2 posto.
 
Prema riječima državnog tajnika pokazalo se ispravnim trostruko povećanje sredstava za turističku promidžbu Hrvatske, s devet na 28 milijuna eura, čime je Hrvatska postala konkurentnija te, uz Tunis, jedina od turističkih zemalja iz okružja nije zabilježila minus u turizmu.
 


Najavio je okretanje Hrvatske turističkim tržištima azijskih velesila, Kine i Indije, liberalizacijom viznog režima s tim dvjema državama, a razmatra se i mogućnost otvaranja ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju. Također, zaljučio je Grgić, u sljedećoj ćemo se sezoni više okrenuti domaćim gostima, te poticati organiziranje maturalnih putovanja u Hrvatskoj.



Programi u sklopu kojih je ostvareno sufinanciranje:  
  1. Program poticanja zaštite, obnove i uključivanja u turizam baštine u turističkim područjima „BAŠTINA U TURIZMU“ – za 7 projekata ukupno 390 tisuća kuna.
  2. Program poticanja razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu „ZELENA BRAZDA“ - za 4 projekta ukupno 90 tisuća kuna.
  3. Program dodjele bespovratnih sredstava manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma - za 3 projekta ukupno 110 tisuća kuna.
  4. Program poticanja razvoja tematskih turističkih putova „TEMATSKI PUTOVI“ – za 2 projekta ukupno 115 tisuća kuna.
  5. Program poticanja unapređenja izrade plasmana izvornih suvenira „IZVORNI SUVENIR“ - za 5 projekata ukupno 80 tisuća kuna.
  6. Program poticanja ulaganja u javnu turističku infrastrukturu ''TURIZAM KROZ REGIJE'' - za 2 projekta ukupno 180 tisuća kuna
Ministarstvo turizma je u 2009. godini objavilo ukupno 14 javnih poziva kojima ima namjeru kroz sufinanciranje poduprijeti raznolike razvojne turističke projekte u Republici Hrvatskoj, koji uključuju: dodjelu bespovratnih sredstava turističkim projektima kojima su prethodno odobrena sredstva iz predpristupnih fondova EU i drugih međunarodnih fondova, potporu programima i projektima za unapređenje kvalitete ugostiteljske industrije, potpore manifestacijama i drugim promotivnim aktivnostima u funkciji razvoja turizma u 2009. godini, te potpore razvoju posebnih oblika turizma na kontinentu i moru („zelena“ i „plava“ brazda). Nadalje, time Ministarstvo turizma želi potaknuti ulaganja u javnu turističku infrastrukturu, pomoći formiranju multisektorskih klastera za potrebe turizma, kao i poduprijeti stručne i obrazovne programe strukovnih udruga i drugih neprofitnih organizacija u području turizma. Valja istaknuti program poticanja osmišljavanja, promidžbe i realizacije novih turističkih proizvoda pod nazivom „Novi turistički proizvod“, te programe koji traju već nekoliko godina: „Baština u turizmu“, „Tematski putovi“ i „Izvorni suvenir“.


Pisane vijesti