Potpisana deklaracija o regionalnom turističkom razvoju zemalja dunavskog područja

Slika /arhiva/110627-danube2.jpg

Dunavska ploveća konferencija, koja je od 24. do 26. lipnja održana u Beogradu pod sloganom „Dunav – nova vizija turističke suradnje“, rezultirala je potpisivanjem zajedničke Deklaracije između Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunjske. Deklaraciju, posvećenu razvoju turizma u Donjem Podunavlju, su potpisali državni tajnik za turizam Ivo Mujo, u ime Ministarstva turizma RH, te predstavnici bugarskog Ministarstva gospodarstva, energije i turizma, rumunjskog Ministarstva regionalnog razvoja i turizma te srpskog Ministarstva gospodarstva i regionalnog razvoja.

Ciljevi spomenute Deklaracije su, između ostalog, nastavak suradnje i aktivnosti spomenutih zemalja na području održivog razvoja turizma, snažnije pozicioniranje dunavskog područja kao turističkog odredišta na svjetskom turističkom tržištu, odnosno jačanje imidža i promocije dunavske regije kao jedinstvenog i atraktivnog odredišta te nastavak suradnje sa Svjetskom turističkom organizacijom (UNWTO), Europskom unijom i drugim međunarodnim organizacijama vezanim uz turizam.

„Dunav je žila kucavica, odnosno samo srce Europe, a turizam jedna od najvažnijih gospodarskih grana naših zemalja. Stoga nam je zadaća i dužnost naš zajednički dunavski prostor kroz razvoj sačuvati i kroz očuvanje razvijati“ – rekao je prilikom potpisivanja državni tajnik za turizam Ivo Mujo, dodavši da zajednička suradnja u okviru ove inicijative pridonosi i razvijanju dobrosusjedskih odnosa, očuvanju bogatstva i raznolikosti kulturne baštine, unapređenju infrastrukture te otvaranju novih radnih mjesta.

Također je naglasio kako Hrvatska, kao jadranska, srednjoeuropska i podunavska zemlja, može biti most između Podunavlja i Jadrana, odnosno Sredozemlja. To, naime, može potaknuti razvoj podunavskih zemalja, posebno kada je riječ o prometu, turizmu i robnoj razmjeni.

Tijekom trodnevne konferencije održano je i nekoliko panel rasprava, a neke od tema su bile regionalni razvoj i jačanje konkurentnosti dunavskog područja, novi načini turističke suradnje u dunavskoj regiji te dunavska bioraznolikost i njezin utjecaj na turistički razvoj.



Pisane vijesti