POSLOVNI KLUB KULTURNOG TURIZMA: POVIJESNA BAŠTINA SENJA 'USKOČKI DANI'

Slika /arhiva/090225-nehaj-senj.jpg

Poslovni klub kulturnog turizma HGK nastavlja svoj rad predstavljanjem kulturno-turističkih projekata, s posebnim naglaskom na manifestacijama koje zadovoljavaju i visoke kriterije prezentacije koje propisuje Povelja ICOM-a (Međunarodno vijeće muzeja pri UNESCO-u) o načelima važećim za muzeje i kulturni turizam.

Prezentacija „Uskočki dani, tvrđava Nehaj 1558.-2008. - prošlost za budućnost“ održat će se u četvrtak, 26. veljače s početkom u 13,00 sati u u prostorijama HGK, Rooseveltov trg 2, Zagreb, Poslovni klub HGK.

Projekt će predstaviti direktorica Turističke zajednice grada Senja Marijana Biondić, uz predsjednika Zajednice kulturnog turizma prof. dr. Tomislava Šolu, kao moderatora.

TZ grada Senja pokrenula je projekt 'Uskočki dani' s ciljem približavanja bogate povijesne baštine široj javnosti, gostima i prijateljima Senja, ali i lokalnom stanovništvu. U okviru prezentacije bit će predstavljeno i vino „Uskok“, uz kušanje autohtonih senjskih specijaliteta Krasnarskog sira i Velebitskog pršuta.

Senj je grad bogate povijesti i kulture s velikim potencijalom za razvoj kulturnog turizma. Istodobno kulturno povijesna, kao i nematerijalna baština, nije do sada na valorizirana na odgovarajući način. Senj, osim dobro očuvane stare gradske jezgre, ima i monumentalnu tvrđavu Nehaj na brdu Trbušnjak ponad Senja.

Uz Nehaj je vezana priča o senjskim uskocima koju je 2008. godine Turistička zajednica Grada Senja u suradnji s Gradskim muzejom Senj, Gradom i Pučkim otvorenim učilištem po prvi puta predstavila turističkoj publici.

Sredinom srpnja prošle godine Senj se u manifestaciji 'Uskočki dani' na tri dana vratio u 16. stoljeće, odnosno u vrijeme kada je izgrađena kula Nehaj. Manifestacija je rekonstruirala događaje iz onog vremena, onodobnu odjeću, običaje i hranu. U okviru manifestacije Gradski muzej priredio je izložbu o izgradnji kule Nehaj kao stručnu povijesnu podlogu, dok se Turistička zajednica posvetila organizaciji turističkih sadržaja: sajma tradicijskih obrta, prikaza života u onodobnom Senju, uskočke bitke, borbe vitezova, napada na tvrđavu Nehaj, mimohoda uskočkih i viteških skupina, natjecanja u streličarstvu, škole mačevanja, nastupa žonglera i raznih artista, ansambala renesansne glazbe itd.

Projekt se razvija i u ovoj godini, kada će osim manifestacije 'Uskočki dani' javnosti biti predstavljena i Uskočka postrojba, čime se gradi novi kulturno-turistički brand u hrvatskoj turističkoj ponudi. 



Najave