Posjet ministara Cappellija i Marića Malom Lošinju

Slika /z_Slike/vijesti/171218_mlosinj1.jpg

Ministar turizma Gari Cappelli i ministar državne imovine Goran Marić boravili u Malom Lošinju povodom potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Fonda za razvoj turizma za projekt Loger - Nerezinac, te povodom uručenja Odluke o darovanju bivše vojne nekretnine Gradu Malom Lošinju. Naime, s ciljem jačanja destinacija i povećanja konkurentnosti cjelokupnog hrvatskog turizma, a temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, Ministarstvo turizma objavilo je Odluku o odabiru projekata i dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje 46 razvojnih projekata u ukupnoj vrijednosti 19.971.700 kuna za plaže, centre za posjetitelje i interpretacijske centre. Jedan od odabranih projekata je i lošinjski projekt Loger - Nerezinac. Investicija se odnosi na obnovu posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger i njegova namjena u interpretacijski centar na otvorenom. 

Loger - Nerezinac projekt je rekonstrukcije 120 godina starog posljednjeg primjerka plovila tipa Lošinjski loger u interpretacijski centar na otvorenom koji će krajem sljedeće godine biti postavljen uz Muzej Apoksiomena na rivi u Malom Lošinju ukupne vrijednosti 2.112.285 kuna. Ministarstvo turizma kroz Fond za razvoj turizma sufinancira projekt ukupnim iznosom od 694.900 kuna.

Restauriranjem broda u njegovo prvobitno stanje te pretvaranje u interpretacijski centar na otvorenom, realizirat će se jedinstvena turistička infrastruktura koja će ostvariti učinak na više načina. Prvenstveno će obogatiti vizualni identitet Malog Lošinja te će mjesto dobiti stalnu atraktivnu vizuru tradicionalnog jedrenjaka tipičnim pomorskim mjestima na otoku. Lošinjski loger bit će otvoren za javnost i služiti kao muzej na otvorenom koji interpretira pomorsku i brodograditeljsku baštinu ovoga kraja. Brod će sudjelovati i na turističkim manifestacijama u sklopu kojih se održavaju regate tradicionalnih plovila u službi promocije otoka Lošinja. Naime, ovakav brod dužine preko 16 metara s dva jarbola predstavlja izrazitu atrakciju i bit će vrijedan turistički adut svake manifestacije. Nadalje, služit će za održavanje raznih evenata te mladim brodograditeljima u njihovom školovanju.
Prilikom potpisivanja Ugovora ministar turizma Gari Cappelli je istaknuo „Javna turistička infrastruktura integralni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije te je zato važno da ju kontinuirano unapređujemo. Ulaganjem u projekte usmjerene na uređenje ili izgradnju novih plaža, centara za posjetitelje te biciklističkih, jahačkih ili pješačkih ruta stvara se nova atrakcijska osnova, odnosno dodatni motivi dolaska u destinaciju što je bitno za razvoj cjelogodišnjeg turizma. Kroz ovaj program želimo povećati cjelokupni dojam i atraktivnost destinacija, a samim time učiniti hrvatski turizam još konkurentnijim. Ovaj inovativni interpretacijski centar koji će zaživjeti pored muzeja Apoksiomena bit će nova gradska turistička atrakcija te siguran sam dodatni motiv dolaska brojnih gostiju u Grad Mali Lošinj. Čestitam djelatnicima na kreativnosti te svima onima koji će sudjelovati u realizaciji projekta želim uspješan rad.“

Također, danas je ministar Goran Marić malološinjskoj gradonačelnici Ani Kučić uručio Odluku o darovanju bivše vojne nekretnine „Dom JNA“ i „Bećaruša“ radi osnivanja Centra za znanost o moru, zajedničkog projekta Grada Malog Lošinja i Instituta za istraživanje mora „Plavi svijet“. Centar znanosti o moru je projekt koji kombinira interdisciplinarnu znanost, znanstvenu kulturu i obrazovanje s ciljem promicanja održivog razvitka i uključivanja najšire zajednice u dijalog o očuvanju prirodnog nasljeđa i okoliša. Projekt spaja dva koncepta – znanstveno istraživački i obrazovni centar s muzejskim prostorom posvećenim prvenstveno znanstvenoj kulturi i turizmu. Centar stvara novo znanje, pruža informacije o zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, kao i njihovoj vrijednosti u svakodnevnom životu. On služi poboljšanju kvalitete života građana, promovira znanstvene inovacije i podupire gospodarski razvoj, posebice stvaranjem kvalitetne turističke ponude i potporom razvoju turizma. Vizija je postati regionalni centar izvrsnosti koji će osigurati mogućnosti za znanstveni rad, napredak i usavršavanje studenata, znanstvenika i istraživača iz cijele jadranske i sredozemne regije. Interdisciplinarnim pristupom i korištenjem primijenjene znanosti i rezultata istraživanja, Centar će aktivno sudjelovati u planiranju i razvijanju inovativnih metoda za očuvanje vrsta, staništa, biološke raznolikosti i općenito (morskog) okoliša.

Po potpisivanju ministri Cappelli i Marić su se u pratnji gradonačelnice Kučić zaputili u obilazak navedenih nekretnina.

Pisane vijesti