Pojačani napori prema njemačkom tržištu te pred i posezoni

Slika /arhiva/120228-htz-fah03.jpg

Ova godina za nas predstavlja velik izazov i bio bih zadovoljan kada bi u njoj uspjeli ponoviti rezultate turističkog prometa iz prošle godine, uz istovremeno ostvarenje tri do pet posto boljih financijskih rezultata – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice. Dodao je kako će globalna gospodarska situacija, koja je izuzetno složena, ove godine snažno utjecati na odluke i budžet kojeg će potencijalni turisti odvojiti za putovanja. Govoreći o Programu rada HTZ-a za 2012. godinu, ministar je istaknuo kako su zadržani svi modeli udruženog oglašavanja, a novost od ove godine je što više neće biti poticaja vezanih uz razdoblje srpnja i kolovoza. Podsjetio je i kako su ove godine, primjerice, smanjeni izdaci za tiskane materijale i globalno televizijsko oglašavanje, dok su povećana sredstva izdvojena za online medijsko oglašavanje. O aktivnostima za ovu godinu govorio je i v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić te naglasio kako će se naša zemlja ove godine pozicionirati kao jedna od vodećih turističkih zemalja Sredozemlja, s naglaskom na kvalitetu ponude i očuvanost prostora. U okviru sjednice govorio je i o odrađenim promotivnim aktivnostima HTZ-a u 2011. godini te o ostvarenim prošlogodišnjim rezultatima turističkog prometa.

Ova godina za nas predstavlja velik izazov i bio bih zadovoljan kada bi u njoj uspjeli ponoviti rezultate turističkog prometa iz prošle godine, uz istovremeno ostvarenje tri do pet posto boljih financijskih rezultata – rekao je ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice. Dodao je kako će globalna gospodarska situacija, koja je izuzetno složena, ove godine snažno utjecati na odluke i budžet kojeg će potencijalni turisti odvojiti za putovanja.

Osvrnuvši se na nedavno održan turistički sajam f.re.e. u Münchenu na kojem se, između ostalih, susreo s ministrom gospodarstva Bavarske te s predstavnicima vodećeg europskog automobilskog kluba ADAC, ministar je naglasio kako s njemačkog tržišta stižu optimistične prognoze. Naime, uz dobru gospodarsku situaciju, u toj je zemlji trenutno najniža stopa nezaposlenosti u posljednjih 50 godina. Stoga će aktivnosti na tom vodećem hrvatskom emitivnom tržištu ove godine biti pojačane, a snažniji napori ove će godine biti usmjereni i na dovođenju gostiju u razdobljima pred i posezone.

Govoreći o Programu rada HTZ-a za 2012. godinu, ministar je istaknuo kako su zadržani svi modeli udruženog oglašavanja, a novost od ove godine je što više neće biti poticaja vezanih uz razdoblje srpnja i kolovoza. Podsjetio je i kako su ove godine, primjerice, smanjeni izdaci za tiskane materijale i globalno televizijsko oglašavanje, dok su povećana sredstva izdvojena za online medijsko oglašavanje. Također je rekao kako su definirani izravni poticaji od 13,5 milijuna kuna za turistički nerazvijena područja Hrvatske koji će biti dodjeljivani temeljem javnih natječaja. Pritom će, dodao je, posebno biti vrednovani novi motivi dolaska te projekti vezani uz pripremu sezone, ali i uz pripremu za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Kratko se osvrnuo i na nedavnu odluku Vlade RH i Hrvatskog Sabora o prihvaćanju diferencirane stope PDV-a za turistički sektor. Ova će mjera utjecati ne samo na podizanje konkurentnosti sektora, ocijenio je ministar, već i na dugoročno podizanje investicijske atraktivnosti sektora. To su poruke, poručio je ministar, koje je ove godine potrebno naglasiti u komunikaciji s partnerima, baš kao i činjenicu da će Hrvatska uskoro postati članica Europske unije.

O aktivnostima za ovu godinu govorio je i v.d. direktora Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić te naglasio kako će se naša zemlja ove godine pozicionirati kao jedna od vodećih turističkih zemalja Sredozemlja, s naglaskom na kvalitetu ponude i očuvanost prostora. U okviru sjednice govorio je i o odrađenim promotivnim aktivnostima HTZ-a u 2011. godini te o ostvarenim prošlogodišnjim rezultatima turističkog prometa.

U nastavku sjednice, na kojoj je sudjelovalo više od 40 predstavnika  turističkog gospodarstva, odabrano je 13 članova Turističkog vijeća i pet članova Nadzornog odbora HTZ-a, čiji će mandat trajati sljedeće četiri godine. Pri utvrđivanju konačnih lista za izbor članova spomenutog vijeća i odbora, objasnio je ministar Ostojić, vodila se briga o ravnomjernoj regionalnoj i strukovnoj zastupljenosti svih kandidata.

Na sjednici su prihvaćeni Izvješće o radu i financijsko izvješće HTZ-a te Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru nad poslovanjem HTZ-a za 2010. godinu. Nakon što je Turističko vijeće u siječnju ove godine prihvatilo Program rada HTZ-a za 2012. godinu, isto je danas prihvaćeno i od strane Sabora HTZ-a. Također, prihvaćeni su i Statut i Poslovnik o radu Sabora HTZ-a te Izvješće o protekloj sezoni.



Pisane vijesti