Početak Programa „Razvoj turizma na selu“

Slika /arhiva/0700711_1.jpg

Program „Razvoj turizma na selu“ je prije svega namijenjen jačanju seoskog turizma u ruralnim područjima Hrvatske, naglasio je Robert Pende, pomoćnik ministra za razvoj turizma povodom današnjeg potpisivanja Ugovora o poslovnoj suradnji za Program kreditiranja seoskog turizma između Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, 14 poslovnih banaka i Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Podršku programu dala je i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo (HAMAG), koja je spremna, pod određenim uvjetima, osigurati jamstva onim korisnicima koji nemaju dostatne instrumente osiguranja u omjerima traženih od banaka.

Pende je dodao kako se ovom prilikom nude izuzetno povoljni kreditni uvjeti koji omogućavaju dobivanje kredita od najviše 200 tisuća eura, uz rok otplate do 15 godina, poček do dvije godine i fiksnu kamatnu stopu od 2 posto.

Po njegovim saznanjima, već sada ima dosta upita vezano uz ovaj novi program kreditiranja, posebno iz Brodsko-posavske, Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije.

Također, dodao je da je ovoj ciljanoj skupini u ovoj godini dodijeljeno državnih bespovratnih potpora od 5 milijuna kuna za 78 projekata usmjerenih na uključivanje u turizam prirodne i povijesne baštine, dok je u posljednjih 5 godina Ministarstvo poduprlo 323 projekta s ukupno 28 milijuna kuna. Isto tako je kazao kako ovaj novi program kreditiranja po mnogočemu podsjeća na već uhodani program kreditiranja malog obiteljskog poduzetništva u turizmu “Poticaj za uspjeh“, u sklopu kojega je od 2002. godine realizirano više od 365 kredita putem poslovnih banaka u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna. Najavio je skoru dopunu tog programa u koji će se kao poseban potprogram uključiti kreditiranje izgradnje obiteljskih plovećih hotela, odnosno drvenih brodova.

O potrebi snažnijeg razvoja ruralnih sredina govorio je i Anton Kovačev, predsjednik Uprave HBOR-a, pojasnivši kako je potražnja za seoskom turističkom ponudom trenutačno veća od ponude. Iznio je i podatke da je HBOR u posljednjih deset godina ukupno u turizam, po svim 'velikim' i 'malim' programima plasirao više od 5,6 milijardi kuna, a u poljoprivredu 1,5 milijardu kuna.

Ovaj novi program će, drži Kovačev,  povećati turističku ponudu Hrvatske, ali dati i doprinos ravnomjernijem razvoju čitave zemlje, jer će proljoprivrednici imati dodatan prihod, čime će se seosko stanovništvo zadržati na selu.

Osim financijske potpore, ovaj program će imati i važan kulturološki učinak na selo, jer će omogućiti obnovu sela i očuvanje tradicije, zaključio je Tomislav Kovačević, predsjednik Uprave HAMAG-a.

Korisnici kredita mogu biti svi koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, kao i oni koji imaju odobrenje za pružanje turističko-ugostiteljskih usluga u seljačkom domaćinstvu.

Krediti će se odobravati između ostalog za stvaranje smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta (obnova tradicijskih kuća, izgradnja novih ili adaptacija postojećih objekata i dr.) kao i za stvaranje dodatnih sadržaja i atrakcija (štale, gatori, ribnjaci, biciklističke staze i sl.).



Pisane vijesti