Počeo novi sustav naplate boravišne pristojbe nautičarima

Slika /arhiva/nautik-pr-w.jpg

Od 7. lipnja u lučkim kapetanijama i ispostavama započeo je novi sustav naplate obveza domaćih i stranih nautičara putem kupnje jedinstvene vinjete, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Sada nautičari na jednom mjestu i putem jedinstvene vinjete plaćaju boravišnu pristojbu i naknadu za sigurnost plovidbe, svjetlarinu itd., čime je ostvaren model one-stop-shop. Također, omogućeno im je i paušalno plaćanje boravišne pristojbe, dok su ranije ovu pristojbu plaćali u lukama nautičkog turizma i to po osobi i za svako noćenje koje je moglo biti ostvareno u drugoj luci, navode iz Ministarstva. Paušalni iznos boravišne pristojbe naplaćuje se za jahte i brodice dulje od pet metara koje su opremljene ležajevima. Visina paušalne naknade za boravišnu pristojbu ovisi o duljini jahte ili brodice i vremenskom razdoblju za koji se plaća. Na visinu naknade ne utječe broj osoba koje borave na plovilu.

Potpisivanjem Sporazuma o zajedničkoj suradnji na provedbi projekta e-Nautika Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica 18. svibnja ove godine utvrdili su zajedničke aktivnosti te pojedinačne obveze u realizaciji ovog projekta, čiji je cilj nautičarima pojednostavniti ispunjavanje administrativnih obveza koje su dužni obaviti prije početka plovidbe.

Sukladno Sporazumu, u pojedinim lučkim kapetanijama i ispostavama počelo je s radom ukupno 67 djelatnika koje plaća HTZ i koji će tijekom turističke sezone raditi na poslovima vezanim za naplatu i izdavanje vinjeta nautičarima.

Rad svih raspoloživih djelatnika organizirat će se tako da ispostave lučkih kapetanija još više prilagode svoje radno vrijeme potrebama nautičara. Konkretno, da rade bez dnevnog prekida (dosad su radile dvokratno), te da se u dane vikenda radi duže (dosad subotom do 13, a nedjeljom do 12 sati).

Time su stvoreni uvjeti da se djelatnici lučkih kapetanija i ispostava oslobode administrativnih poslova i da mogu više biti prisutni na moru, a što će zasigurno doprinijeti povećanju sigurnosti plovidbe i zaštiti morskog okoliša, ističu iz resornog Ministarstva.

Dodaju da je ostvaren strateški cilj uspostave integralnog upravljanja sustavom nautičkog turizma, te dio projekta jedinstvena evidencija i naplata boravišne pristojbe, jer će se o izdanim jedinstvenim vinjetama i računima (broj osoba, broj plovila i dr.); naplaćenim iznosima boravišne pristojbe; naplaćenim iznosima naknada za sigurnost plovidbe, svjetlarinu i dr. voditi jedinstvena evidencija. Podatke će koristiti nadležna tijela vezano uz nadzor nad obračunom, naplatom i uplatom boravišne pristojbe, kao i za jedinstvenu obradu statističkih podataka. (Hina)
 

Pisane vijesti