Počeo Festival hrvatske kuhinje u UN-u u New Yorku

Slika /arhiva/UN-c.jpg

Rene Bakalović, koordinator tima hrvatskih kuhara (foto: FaH)Pod sloganom 'Hrvatska ima sve', u ponedjeljak je u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku počeo Hrvatski gastronomski tjedan, tijekom kojeg će diplomati iz 192 zemlje članice svjetske organizacije imati priliku kušati štrukle, zlevanku, sarmu, pašticadu, puricu s mlincima, brudet od škrpine, fuže, muštardu, motar i niz drugih delicija koje će pripremati deset vrhunskih kuhara iz svih krajeva Hrvatske.

"Ideja je raznovrsnost, što govori i slogan 'Hrvatska ima sve'. Izborom jela htjeli smo pokazati i kontinent i Mediteran, tu Bogom danu raznovrsnost Hrvatske, da smo mediteranska, panonska i podunavska zemlja, zemlja na samom rubu Alpa", rekao je Rene Bakalović, gastronomski stručnjak koji je koordinirao tim hrvatskih kuhara na čijem je čelu Ivica Štruml, iz hotela Palace u Zagrebu.

Hrvatski kuhari imali su znatnih logističkih poteškoća u dobavi namirnica, zbog carinskih ograničenja za uvoz hrane u SAD, a morali su se držati i pravila UN-a kod sastavljanja jelovnika. Unatoč tome oni će u mnogo čemu podići standarde restorana UN-a, rekao je Bakalović, dodajući kako o tome prvog dana svjedoči i dvostruko veći posjet od prosječnih 150 gostiju.

(foto: FaH)"Odlično je što su institucije hrvatske države prepoznale gastronomiju kao jaki medij hrvatske promocije", dodao je Bakalović.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom organiziralo je u zgradi UN u New Yorku, od 8. do 11. listopada Croatian Food Festival.

Tijekom gastronomskog tjedna bit će otvorena i izložba 'BeCroative' o hrvatskom doprinosu svjetskoj baštini.

Države članice UN organiziraju gastronomske tjedne u svrhu promocije svojih zemalja, ali i kao popratne manifestacije u cilju lobiranja za neka posebno značajna mjesta u tijelima UN.

(foto: FaH)Croatian Food Festival, na se taj način uklapa u aktivnosti hrvatske diplomacije u sklopu završnog lobiranja Republike Hrvatske za mjesto nestalne članice u Vijeću sigurnosti UN-a, o čemu će Opća skupština UN odlučivati 16. listopada.

U organizaciji Festivala hrvatske kuhinje u New Yorku sudjeluju i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka te Hrvatska turistička zajednica.

Nakon Muenchena, Lisabona, Bruxellesa i La Rochelle-a, izložbom "BeCroative" HGK u New Yorku promovira kvalitetne hrvatske proizvode, nositelje znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta". Izložbom se također žele pokazati svjetski poznati izumi Hrvata poput Penkaline kemijske, Vučetićeva daktiloskopa, Vrančićeva padobrana, Lupisova torpeda, Tesline izmjenične struje i brojni drugi izumi. (Hina)

(foto: FaH) (foto: FaH) 



Pisane vijesti