Počeli Dani dalmatinskog pršuta i vina

Slika /arhiva/P-H20160625000125.jpg

U Etno selu Kokorići pored Vrgorca počeli su Dani dalmatinskog pršuta i vina, u organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.  

„Dani dalmatinskog pršuta i vina“ koji traju od 24.-26. lipnja je manifestacija izložbeno-prodajnog karaktera koja ima za cilj promovirati i poticati proizvodnju pršuta, vina i ostalih domaćih autohtonih proizvoda obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i proizvođača, te doprinijeti promicanju prirodnih gastro-enoloških, kulturnih, tradicijskih i ostalih vrijednosti i posebnosti vrgoračkog kraja, zaobalja i Dalmatinske zagore.

Na Prvim danima dalmatinskog pršuta i vina predstavili su se pršutari i vinari iz raznih krajeva Dalmacije, te hercegovački vinari iz susjedne BiH, a posjetitelji su uživali u besplatnoj degustaciji pršuta i vina uz raznovrstan zabavni program.

Gradsko vijeće Grada Vrgorca je na sjednici održanoj 10. ožujka usvojilo Deklaraciju kojom je Vrgorac i službeno proglašen Gradom dalmatinskog pršuta i vina.

Mesna industrija Braća Pivac i manje privatne sušare s područja Vrgorca proizvode više od polovice ukupne hrvatske proizvodnje pršuta, koja se trenutno kreće oko 250.000 komada godišnje, a sam Vrgorac proizvodi oko 130.000 komada pršuta godišnje.

Uz savršene klimatske uvjete za proizvodnju pršuta, vrgoračko vinogorje ima 14 milijuna čokota vinove loze, a vina od toga grožđa besplatno mogu kušati turisti s Makarske rivijere, kojima je ovaj vikend organiziran dolazak iz makarskih hotela u Vrgorac.(Hina/FaH)



Pisane vijesti