Pobjednik Chtefa - zagorskog chefa Marko Futivić iz hotela Kaj

Slika /arhiva/281015_chtef_5izdanje.png

U srijedu, 28. listopada 2015. godine u Mariji Bistrici je održana velika kulinarska manifestacija Krapinsko-zagorske županije "Chtef" - zagorski chef na kojo je pobijedio Marko Futivić iz Bluesun hotela Kaj iz Marije Bistrice, čime statua zagorskog chefa drugu godinu zaredom ostaje u Mariji Bistrici.

Pobjednik petog izdanja Chtefa - zagorskog chefa Marko Futivić iz Bluesun Hotela Kaj, pripremio je glavno jelo "Kokoš na jaje" i desert "Tko je smjestio vjeverici". Mirko Ljubić, kuhar iz restorana Dvorac Mihanović iz Tuheljskih Toplica osvojio je drugo mjesto, dok je treće pripalo Mislavu Božiću iz Hotel&Restoran Villa Magdalena iz Krapinskih Toplica.

Natjecatelji su ove godine imali zadatak pripremiti glavno jelo i desert od mesa kokoši hrvatice te heljde i oraha. U ocjenjivačkoj komisiji bili su gastronomski znalci Slavko Večerić, etablirani zagorski kuhar, počasni član Hrvatske kulinarske akademije, koji trenutno vodi kulinarsku emisiju Kruške i jabuke, Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje i Ivana Vukmanić, članica žirija ispred Gastronauta, višestruko nagrađivana kuharica i gastronaut edukatorica.

Na petom izdanju ove manifestacije nastupili su i Jakov Mirt, Terme Jezerčica, Donja Stubica, Ivan Đurkin Benkotić, Restoran catering  "Sermage" Sv. Križ Začretje, Marko Živaljić, Majsecov mlin, Donja Stubica i Zdenko Brlić, Restoran Kod Golubeka, Zabok.

Nagradu su pobjedniku uručili ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, nagradu za drugo mjesto predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki i savjetnik ministra turizma Ivo Bašić, a nagradu za treće mjesto zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol i saborska zastupnica Dunja Špoljar.

Kulinarska manifestacija „Zagorski chef“, natjecanje je zagorskih kuhara u pripremanju jela od tradicionalnih zagorskih namirnica na inovativan i maštovit način. U natjecanju, tradicionalno smije sudjelovati samo sedam kuhara, budući je broj sedam neodvojiv od Zagorja - bajke na dlanu u kojoj se smjestilo sedam gora, sedam rijeka, sedam ljekovitih izvora i sedam gradova. Kuhari se natječu s autorskom kreacijom koju stručni žiri ocjenjuje po utvrđenim kriterijima: izgled  jela, miris jela, okus jela, preciznost termičke obrade namirnica, maštovitost i kreativnost u pripremi jela- moderna prezentacija tradicije, tematska sljedivost i harmonija svih komponenti koje čine cjelinu jela, a neizostavni dio manifestacije čini i sljubljivanje zagorskih vrhunskih vina uz pripremljena jela. Pobjednik kulinarskog showa nosi titulu i statuu Zagorskog chef. Ova kulinarska manifestacija postala je mjesto na kojem se okuplja sve najbolje od gastronomije Zagorja i mjesto gdje se susreće zagorska tradicija, bogata ponuda i potreba vrednovanja županijskih projekata kojima se turistička ponuda Zagorja diže na višu razinu.

(www.kzz.hr)



Pisane vijesti