​Plenković: Maškovića han je sjajan spomenik kulture

Maškovića han u Vrani pokraj Pakoštana sagrađen 1644. godine najveći je spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj, a za njega je premijer Andrej Plenković, koji je tamo u petak otvorio baštinski hotel uređen u zadnje dvije godine nakon obnove spomenika u ljeto 2015,, rekao kako je riječ o vrijednom kulturnom dobru koje će oplemeniti turističku ponudu. "Maškovića han predstavlja sjajan spomenik kulture, vrijedno kulturno dobro i svjedoči koliko je Vrana bila relevantna u to vrijeme. A koliko će ovaj hotel i svi sadržaji oplemeniti turističku ponudu Pakoštana, mislim da ćemo se uvjeriti u godinama koje su pred nama. Njegov prostor omogućit će ne samo lociranje zanimljivih, povijesnih vremena, nego će dati jednu drukčiju turističku ponudu uz asocijacije na islamsku kulturu koja je bila i na našim prostorima. Drago mi je da je ovaj projekt financiran novcem Europske unije i vjerujem da može poslužiti za primjer sličnim projektima, ne samo u Zadarskoj županiji, nego u cijeloj Dalmaciji", rekao je premijer Plenković.

Na otvorenju baštinskoga hotela bila je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja se prisjetila projekta obnove Maškovića hana.

"Ovo je za nas u Ministarstvu kulture iznimno važan projekt, i za mene osobno jer u vrijeme kad sam bila državna tajnica ovo je bio prvi projekt koji smo prijavili u IPA program u pretpristupnim fondovima. Ovo je projekt cjelovite obnove, stavljanja u funkciju spomenika koji je bio potpuno devastiran. Stavljanje u funkciju ne samo u muzejsko-izložbenom smislu, nego kao što vidimo danas u funkciju ugostiteljstva, koji cijelom ovom kraju donosi novi razvojni potencijal", istaknula je ministrica Obuljen-Koržinek.

Otvorenjem hotela završen je i cjelokupan projekt obnove Maškovića hana, sveukupno vrijedan oko četiri milijuna eura. Marko Meštrov, direktor Agencije Han Vrana, kazao je kako je projekt financiran sa 75 posto novca iz IPA programa, a 25 posto iz proračuna Ministarstva kulture. Općina Pakoštane uložila je u opremanje interijera i pripremne radove. U hotelu je 14 soba, dva apartmana, restoran, mala konferencijska dvorana, suvenirnica, vinoteka, recepcija, mali muzej, upravna zgrada, info-punktovi Parka prirode Vransko jezero i Turističke zajednice Općine Pakoštane.

Han ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja, te je upisan u Registar kulturnih dobara RH. Riječ je o izrazito monumentalnoj i reprezentativnoj građevini pravokutnog tlocrta, koja zauzima površinu veću od 3000 metara četvornih. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova. Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela - veći je predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika, a nešto manji je vjerojatno bio rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića.

U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon, šedrvan, rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka (soba), a svaki je imao svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta - hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša - kamina, koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine. Njegovom smrću 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu.  Han Jusufa Maškovića najzapadnija je građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, te najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Republike Hrvatske. (Hina)

Pisane vijesti