Plavi i zeleni cvijet 2007. ponovo Rovinju i Varaždinu

Slika /arhiva/ZCiPC-1.jpg

Rovinj je i ove godine proglašen najuređenijim gradom te je osvojio titulu Plavog cvijeta za 2007. godinu potvrdivši time još jednom status najljepše turističke destinacije, drugo mjesto je pripalo Opatiji, a za treće mjesto se izborio Split koji svakom novom sezonom bilježi sve veći broj turističkih noćenja.

Tako je odlučilo ovogodišnje Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice prošireno predstavnicima medijskih pokrovitelja Glasa Istre, Jutarnjeg lista, Novog lista, Slobodne Dalmacije, Zadarskog lista i Hrvatskog radija, nakon što je obavilo završni obilazak i bodovanje kandidata u akciji Plavi cvijet 2007. u kojoj se ocjenjuje uređenost gradova, općina i mjesta primorske Hrvatske.

U kategoriji općina laureati su Baška Voda, drugi je Vrsar, a treće mjesto dijele općine Primošten i Baška, dok je najuređenije mjesto Rabac, drugo mejsto pripalo je Selcu, dok su treći Mlini.

U Blatu na Korčuli nalazi se najuređeniji mjesni trg, najuređenijom ulicom proglašen je Korzo hrvatskih branitelja u Novom Vinodolskom, a pobjeda u kategoriji najuređenijih parkova je pripala dubrovačkom parku ljetnikovca Crijević-Pucić. Koliko je važan individualni angažman u hrvatskoj turističkoj ponudi dokazala je i obitelj Urlić u Drašnicama koja se može pohvaliti s najuređenijom okućnicom privatne kuće, obitelj Matešić iz Zadra koja je ove godine pobijedila s izuzetnim uređenjem svog balkona, dok se Crikvenica sa svojim Gradskim kupalištem može pohvaliti kao najuređenija plaža na Jadranu u 2007. godini. 

Ovogodišnji najoriginalniji suvenir su Šibenska puca, a najzanimljivija turistička ponuda Rovinjska batana. Povjerenstvo je isto tako odlučilo da se najuređeniji turistički informativni centar uz obalu nalazi u Novom Vinodolskom, a kao najuređenija benzinska postaja proglašena je BP Petrol Galižana. Posebno priznanje za doprinos obogaćenju kulturno-turističke ponude Hrvatske u sklopu Plavog cvijeta 2007. godine dodjeljuje se muzeju Augusteum Narona iz Vida kraj Metkovića.

Paralelno s akcijom Plavi cvijet, redovito se provodi i akcija dodjele nagrade Zelenog cvijeta, u sklopu koje je i ove godine Povjerenstvo Glavnog ureda HTZ-a prošireno predstavnicima medijskih pokrovitelja Večernjeg lista, Glasa Slavonije, Turist plusa i Hrvatskog radija ocijenilo gradove, manje gradove i mjesta kontinentalne Hrvatske te pojedinačne elemente.

Čast da bude ovogodišnji laureat Zelenog cvijeta u kategoriji uređenosti mjesta kao cjeline pripala je Varaždinu kojeg u stopu slijedi grad Osijek, dok su treće mjesto ravnopravno podijelili gradovi Čakovec i Koprivnica. Daruvar je proglašen pobjednikom kategoriji manjih gradova do 20.000 stanovnika, a slijede ga Novska i Našice, dok su u kategoriji najuređenijih mjesta kontinentalne Hrvatske najbolje ocjene osvojili Stubičke toplice, potom Grožnjan i Kneginec.

Trg Stjepana Radića u Gospiću može se pohvaliti ovogodišnjom titulom najuređenijeg mjesnog trga hrvatskog kontinenta, Gajeva ulica u Varaždinu odnijela je pobjedu u kategoriji najljepše ulice, a laureatom u kategoriji najuređenijeg perivoja, parka ili šetnice proglašen je park Dr. Franje Tuđmana u Velikoj Gorici. Za najuređenije okućnice privatnih kuća izabrana je ona obitelji Romić iz Virovitice i obitelji Sobek iz Ogulina, a balkon obitelji Hobaj iz Murskog Središća.

Kako plivanje nije samo isključivo vezano uz more dokazao je SRC Ljubičić u Sibinju koji je pobijedio u kategoriji najuređenije javne plaže ili kupališta. Zlatovez kojeg proizvodi Sekcija vezilja (KUD Zrinski) iz Brodskog Stupnika ocijenjen je kao najoriginalniji suvenir, a Međimurska vinska cesta proglašena je ovogodišnjom najzanimljivijom turističkom ponudom.

U kategoriji najuređenijeg turističkog informativnog centra na kraju je pobjedu odnio turistički informativni centar TZG-a Slavonski Brod, dok je najviše bodova u kategoriji najuređenije benzinske postaje osvojila BP INA Kunjevci iz Vinkovaca.

Sve veću važnost kulturnog i tradicijskog turizma putem kojeg se turisti istinski upoznaju s poviješću i načinom života ove zemlje kroz prošlost, dokazuje se time što i Zeleni Cvijet 2007. dodjeljuje posebno priznanje za doprinos obogaćivanju kulturno -tradicijsko-turističke ponude Hrvatske, a ove godine ta čast je pripala već tradicionalnoj manifestaciji Špancirfest koju svake godine organizira Turistička zajednica grada Varaždina.

Svim laureatima nagrade i priznanja u akcijama Plavi cvijet i Zeleni cvijet 2007. dodijelit će se na prigodnoj svečanosti koja će se održati posljednjeg dana turističkog kongresa „Dani hrvatskog turizma“ u Cavtatu koji će trajati od 24. do 26. listopada ove godine.



Pisane vijesti