Pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste” predstavljen i u Osijeku

Slika /2021_ilustrac_f/210709_fzouIMG_4669.jpg

U osječkom Hotelu Osijek održano je još jedno predstavljanje pilot projekt Fonda pod nazivom “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste”, koji je pokrenut s ciljem provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama, zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. 

Na predstavljanju pilot projekta sudjelovali su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma Slavko Štefičar, direktorica hotela Osijek Sandra Đurđević te ostali predstavnici hotelske kuće Osijek, Fonda i lokalne i regionalne samouprave. 

U pozdravnom govoru direktor Fonda Siniša Kukić je izrazio zadovoljstvo pokretanjem projekta u Hotelu Osijek, u jednom kontinentalnom hotelu koji ima drugačiju dinamiku posjećenosti i rada od hotela na obali. „Izuzetno mi je drago što se Fond u sklopu mnogobrojnih aktivnosti vezanih za gospodarenje otpadom dotakao i ove teme. Ona doista predstavlja ironiju modernog svijeta. Na jednoj strani postoje ljudi koji nemaju što jesti, dok na drugoj moderno društvo stvara ogromne viškove i hrana umjesto potrebe postaje problem, a time i otpad od hrane koji se stvara. Zato je jako je važno hranom upravljati planski, kako u vlastitom kućanstvu, tako i u hotelskom smještaju.“ rekao je Kukić danas u Osijeku.
 
S njim se složio i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, koji je rekao kako smatra da moramo pametnije raspolagati hranom kao resursom, biti racionalniji i znati optimalno iskoristiti potencijale koje imamo. „Treba naći model kako s hranom gospodariti na pravi način, kao temeljnom potrebom svakog čovjeka. Slavonija je općenito područje predodređeno za proizvodnju hrane i kao takva je na tome egzistirala i prije, a na tome je definitivno i budućnost. Ovo je dobro mjesto za komunicirati o ovoj temi i poslati poruku javnosti jer stvarno postaje u ovom trenutku veliki problem.“  
 
Na to se nadovezao i predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Vladimir Ham, koji smatra kako problem bacanja hrane i stvaranje biootpada muči razvijeni dio svijeta, stvarajući i nepravdu, ali i ekološki problem. „Osijek se u proteklih par godina prometnuo u predvodnika i razdvajanja i brige o otpadu i to moram s ponosom priznati da smo daleko dogurali i kad je u pitanju odvajanje biootpada u domaćinstvima. Vjerujem da ćemo kroz ovakve projekte te količine uspjeti upravo kod onih koji su najveći generatori – dakle, naš turizam,  smanjiti na minimium.“ zaključio je.
 
„Hrvatski turizam svoj razvoj planira temeljiti na održivosti, a ovakve aktivnosti samo doprinose takvim ciljevima.“ rekao je ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije pri Ministarstvu turizma Slavko Štefičar. Dodao je pritom da i naši gosti sve više pažnje poklanjaju detaljima kojima se neka destinacija pokazuje kao održiva, a smještaj ekološki usmjeren.
 
„Hotelski gosti su važni dionici ovog pilot projekta jer bez njihovog doprinosa kroz promjenu prehrambenih navika prilikom uzimanja hrane – ciljevi koje želimo postići ne bi bili ostvarivi. U komunikaciji prema gostima želimo nenametljivo ukazati, osvijestiti ih kako se pravilno ponašati prilikom uzimanja ponuđene hrane na tanjur. Ne želimo da itko ostane gladan, već želimo da ne uzimaju više od onog što su spremni pojesti jer je taj višak osuđen na bacanje. Hoteli diljem svijeta koji su proveli strategiju sprječavanja nastanka otpada od hrane smanjili su njegove količine za oko 30% , smanjili negativan utjecaj na okoliš i ostvarili velike financijske uštede. Jedan od važnih ciljeva projekta je smanjiti udio biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalište“, istaknula je načelnica sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.
 
„Ono što sa sigurnošću možemo reći je da sve više gostiju danas traži hotele koji primjenjuju zeleno poslovanje. Novi trendovi u turizmu predstavljaju priliku kvalitativnog preoblikovanja hrvatske smještajne ponude radi očuvanja okoliša, privlačenja zahtjevnijih turista, ali i produženja turističke sezone i turističke valorizacije cijelog prostora Hrvatske. Riječ je o globalnoj priči koja je puno šira od naših nacionalnih okvira, jer već postoji trend ekološki osviještenih gostiju koji traže ekološki usmjerene hotele koji su spremni platiti i dodatak na cijenu kako bi odsjeli u hotelu koji ne narušava okoliš“, rekla je voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević iz Fonda.
 
Direktorica hotela Osijek Sandra Đurđević izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu. “Biti dio ovog pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti za nas predstavlja veliko zadovoljstvo, ali i logičan slijed, jer u hotelu već provodimo određene mjere vezane uz smanjenje i razvrstavanje otpada od hrane. Gledam na naše sudjelovanje u projektu kao nadogradnju, ali i priliku da svoje poslovanje još više ozelenimo i ozbiljnije zakoračimo u zeleni način poslovanja“, izjavila je Đurđević.
 
Pilot projekt “Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Osijeku i Puli, s ciljem provođenja radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjio otpad od hrane. Današnjem predstavljanju projekta prethodile su radionice za hotelske djelatnike, na kojima su upoznati s primjerima hotela koji već posluju prema principu planskog upravljanja hranom, pravilnog čuvanja namirnica i procjenama realnih količina obroka. U suradnji s osobljem hotela u tijeku su mjerenja koja će trajati do rujna i čiji rezultati će se predstaviti najesen u Osijeku i Puli.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi pilot projekt u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvom turizma i sporta te Geotehničkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost)

Pisane vijesti