PGŽ: U srpnju 1 posto manje, a u sedam mjeseci 2 posto manje turista

Slika 10.8.2009
Na području Primorsko-goranske županije u srpnju je bilo 504.454 turista koji su ostvarili 3,3 milijuna noćenja, što je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec 1 posto manje turista i 3 posto manje noćenja, podaci su koje je anketom među članicama prikupila županijska Turistička zajednica.

U odnosu na srpanj prošle godine domaćih je turista bilo 10 posto manje, dok je stranih turista bilo kao i lani.

Domaći turisti ostvarili su 11 posto, a strani turisti 89 posto noćenja od ukupnog broja noćenja. Pritom je noćenja domaćih turista bilo 9 posto manje, dok je noćenja stranih gostiju bilo 3 posto manje.

Najviše noćenja u srpnju ostvareno je na otoku Krku, oko 1,1 milijun, što je 32,4 posto od ukupnog prometa noćenja u županiji.

Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke (24 posto), Slovenije (21 posto), Austrije (10 posto) i Italije (9 posto).

U prvih sedam mjeseci ove godine pak na Kvarneru je boravilo ukupno 1,1 milijuna turista, koji su ostvarili 5,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani 2 posto manje gostiju i 3 posto manje noćenja.

Domaćih turista bilo je 5 posto manje i ostvarili su 6 posto manje noćenja, a stranih turista bilo je 1 manje nego lani u istom razdoblju i realizirali su 3 posto manje noćenja.

Na otoku Krku u prvih sedam mjeseci ostvareno je najviše, 1,7 milijuna noćenja, što je 30 posto od ukupnog prometa noćenja u županiji.

Najviše noćenja u prvih sedam mjeseci imali su gosti iz Njemačke (26 posto), zatim iz Slovenije (19 posto), Austrije (12 posto) te Italije (9 posto).

Iz kvarnerske Turističke zajednice istaknuli su da je posebnost ove turističke sezone, osim što je zahtjevnija nego prethodne, i to što se broj ostvarenih noćenja prema smještajnim kapacitetima razlikuje od prošlih godina - u kampovima je povećan broj noćenja, privatni smještaj je gotovo na razini prošle godine, dok je broj noćenja u hotelima u laganom padu. (Hina)


Pisane vijesti