Palma: tijek turističke sezone u skladu s očekivanjima

Slika /arhiva/rh-karta-ww.jpg

Pokazatelji poslovne uspješnosti, kao i općeniti tijek ovogodišnje turističke sezone, u skladu su s očekivanjima, pri čemu ćemo najvjerojatnije u glavnu sezonu ući s manjim minusom u odnosu na prošlu godinu, istaknuo je Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori na jučerašnjoj sjednici tog vijeća.

Hoteli najlakše amortiziraju negativne tržišne tendencije i bez većih problema ponovit će prošlogodišnje rezultate, pri čemu su uočljive nešto niže cijene u cijeloj turističkoj industriji što može rezultirati slabijim financijskim rezultatima.

Istodobno, vremenske prilike ne idu u prilog većoj popunjenosti kampova, dok privatni smještaj nema proaktivnu politiku prodaje svojih kapaciteta, pa je kao i za ostale turističke segmente, osim hotelijerstva, neizvjesno ponavljanje rezultata lanjske sezone, smatra Palma.

Predstavnici strukovnih udruženja pri HGK smatraju da se za novi vizni režim trebalo pravovremeno i organiziranije pripremiti pa se sada može samo smanjivati već prouzročena šteta.

Igor Borojević iz Hrvatske turističke zajednice naveo je da je u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine ostvareno 130 tisuća dolazaka više, pri čemu je svibanj bio jako dobar gotovo u svim segmentima poslovanja.

Većina emitivnih tržišta bilježi rast, posebno su pri tome ističe skandinavsko tržište, a uočljivi su jako dobri rezultati, odnosno znatan porast turističkih dolazaka iz Austrije, Njemačke, Poljske, Velike Britanije i Kanade.

Smanjeni broj turističkih dolazaka zabilježen je iz Slovenije, Španjolske, Češke, Italije, Ukrajine i Mađarske.

Špica sezone se vrlo dobro bukira pri čemu je lipanj za sada problematičan te će odrediti kako ćemo ući u špicu sezone, rečeno je.

Treba biti samokritičan i sustavno rješavati probleme, ali ipak treba ukazati na objektivne i nepovoljne okolnosti kao što su nepovoljan raspored praznika, poplave odnosno nepovoljne klimatske prilike te uvođenje viznog režima za neka značajna tržišta poput Rusije, Ukrajine i Turske, ustvrdio je Davor Njirić iz Ministarstva turizma.

Sve ovogodišnje propuste treba eliminirati u pripremi sljedeće turističke sezone, a za ovu se očekuje da bude razmjerno uspješna, poručio je Njirić. (Hina)



Pisane vijesti