OVI za ožujak 2018.: Najava turističke sezone

Slika /AA_2018_b-fotke/logos/180410_EIT_zgb.jpg

Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u ožujku je na mjesečnoj razini porastao za 2,1 posto, a na godišnjoj za 23,6 posto, a u prilog nastavku snažnog rasta potražnje za radnom snagom govore i podaci na tromjesečnoj razini, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ), čiji analitičari ističu da podaci sugeriraju da je s ožujkom započela i najava nove turističke sezone. 

OVI je u ožujku 2018. bio 23,6 posto viši u odnosu na ožujak 2017., dok desezonirane vrijednosti indeksa, nakon blagog pada prošli mjesec, upućuju na rast i na mjesečnoj razini u iznosu od 2,1 posto. U prilog nastavku snažnog rasta potražnje za radom na hrvatskom tržištu rada govori i podatak da je u prva tri mjeseca 2018. OVI porastao 29,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje prethodne godine, dok je u odnosu na posljednje tromjesečje 2017. viši 8 posto (desezonirane vrijednosti), ističe se u priopćenju EIZ-a.

"Ovi pokazatelji sugeriraju da je s ožujkom započela i najava nove turističke sezone, odnosno da su otvorena radna mjesta prvenstveno usmjerena na zapošljavanje u turističkom sektoru. Tome u prilog govori i da je najveći doprinos porastu broja online oglasa u ožujku - u iznosu od 23,6 posto - imala jadranska regija, odnosno južni Jadran s 8,5 postotnih bodova i sjeverni Jadran s 5,2 postotna boda, dok su među zanimanjima to bili prodavač (3,7 postotnih bodova), kuhar (3,3 postotna boda) i konobar (2,6 postotnih bodova)", navodi se u objavi EIZ-a.

Analitičari Instituta kao zanimljivost iznose i podatak da je broj online oglasa za radna mjesta u građevinskom sektoru (inženjer građevine, građevinski radnik i zidar) u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bio 5,5 posto, ali je u prva tri mjeseca i za ta zanimanja primjetan blagi porast potražnje za radom u odnosu na prvo tromjesečje 2017. godine, za 20,7 posto.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta, razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.). 
(Hina/FaH)

Ostale vijesti