Ova će godina biti odlična za krstarenja

Slika /arhiva/110114-CLIA-l.jpg

Ove će se godine na krstarenje uputiti do 16 milijuna ljudi, čak 6,6 posto više nego u prošloj godini, a glavna odredišta bit će luke u Europi, Aljasci i na Karibima, procjenjuje najveće svjetsko udruženje za organizaciju kružnih putovanja.

"Vrlo smo optimistični glede 2011," rekao je na konferenciji za novinare Bob Sharak iz udruge Cruise Line Industry Association (CLIA) koja okuplja organizatore krstarenja. "Kruzerska industrija pokazala se izuzetno otpornom na krize, posebice tijekom nedavne recesije", dodao je.

Prošle su godine oko tri četvrtine putnika na krstarenjima činili Amerikanci i Kanađani, dok je udio ostalih iznosio 26 posto, objavila je CLIA koja obuhvaća 25 kruzerskih operatera.

Sharak, CLIA-in izvršni direktor za marketing i distribuciju, temelji optimistične prognoze na novim brodovima, rastu broja putnika u cijelom svijetu, novim destinacijama i inkluzivnosti kruzerskih putovanja.

Iako većinu putnika čine oni iz SAD-a i Europe, Sharak ističe da je prošle godine tek mali broj njih iz navedenih regija odlučio krenuti na krstarenja. "To znači da imamo još puno prostora za rast", zaključio je.

Kruzerske su kompanije također u potrazi za novim tržištima u Kini, Brazilu i Rusiji, te za novim destinacijama u Aziji, Mediteranu i na grčkim otocima.

Dobar je znak i rast rezervacija za grupna i obiteljska putovanja, kao i činjenica da potrošači sada ranije rezerviraju putovanja, napominju u CLIA-i. (Hina/Reuters)

Pisane vijesti