Otvorena prodavaonica tradicionalnih proizvoda Like

Slika /arhiva/lovinac-1-2.jpg

Poljoprivredna zadruga "Lovinac", u sklopu 6. po redu manifestacije Lika u fokusu, otvorila je danas svoju novouređenu prodavaonicu i kušaonicu tradicionalnih proizvoda Like "Pola-pola", nazvanu po tradicionalnom ličkom specijalitetu od krumpira.

Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva turizma, općine Lovinac i sredstava koja je osigurao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) iz donacije nizozemske Vlade.

Objekt je namijenjen kušanju i prodaji lokalnih proizvoda koji predstavljaju dugogodišnju gastronomsku i kulturnu tradiciju Like, kao što su pečene pole (krumpirove polovice), sir i kiselo mlijeko, domaće rakije i likeri s ljekovitim biljem, biljni čajevi, med i dr., izvijestili su iz PZ Lovinac.

Zastupljeni su proizvodi udruga, zadruga te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Očekuje se da će time doprinijeti obogaćivanju turističke ponude i jačanju proizvodnje i prodaje proizvoda ličkoga kraja.

Vrijednost projekta je 400.000 kuna, od čega je Ministarstvo turizma osiguralo 150.000 kuna, a UNDP, u okviru svog projekta Lokalnog razvoja, 250.000 kuna.

Poljoprivredna zadruga "Lovinac" okuplja 20 proizvođača krumpira sa šireg područja Like. U 2007. proizvedeno je 1000 tona na 50 hektara, a u 2008. cilj je proizvesti 1300 tona krumpira. Zadruga je pokrenula projekt brandiranja "Ličkog krumpira s brižina". (Hina) 
 



Pisane vijesti