Otvorena izložba "Jesen u Lici"

Slika /arhiva/jesenulicio09w.jpg

Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Vlade RH u Gospiću je danas otvorena 12. izložba "Jesen u Lici", na kojoj sudjeluje 246 izlagača proizvođača autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda Ličko-senjske županije.

Izlažu se stare sorte voća, poljoprivrednih proizvodi, lički sir škripavac, proizvodi iz kućne radinosti i starih zanata, a prikazuje se i pečenje ličke šljivovice. Također ove su godine organizatori po prvi put za posjetitelje priredili vožnje konjskom zapregom.

Otvarajući izložbu "Jesen u Lici" predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić istaknuo je da je riječ o prekrasnoj manifestaciji, na kojoj se vidi entuzijazam ljudi kako treba njegovati tradiciju i održati ono što je bilo u prošlosti, te u konačnici svoje autohtone proizvode ponuditi tržištu.

Bebić je također istaknuo vrijednost prirodnih potencijala Like u proizvodnji zdrave hrane i doprinos kojeg ta županija daje ukupnom turističkom razvoju.

Izložba "Jesen u Lici" ponos je Ličko-senjske županije, koja danas bilježi najnižu stopu nezaposlenih, te projektima koje ostvaruje u razvoju poduzetništva i obrtništva, daje djelotvoran doprinos u ukupnom razvoju Hrvatske, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović.

"Želimo razvijati turizam i na kontinentalnim turističkim dijelovima Hrvatske, promovirajući Hrvatsku na jedan drugačiji način, na autentičnim i autohtonim proizvodima, a Lika je kraj koji to može ponuditi, i stoga svi koji su došli na 'Jesen u Lici', promoviraju naše vrijednosti u turizmu", naglasio je ministar turizma Damir Bajs. Podsjetio je kako je Ličko-senjska županija jedan od predvodnika turizma, te se u ovoj dobroj turističkoj sezoni nalazi među prve tri, po ostvarenim rezultatima.

Tijekom dva dana na "Jeseni u Lici" nastupit će 16 kulturna-umjetničkih društava, održat će se dvije radionice na kojima će se prikazati pečenje ličke šljivovice a bit će riječi i o položaju žene u obrtništvu.

Organizatori izložbe očekuju više od 20 000 posjetitelja iz Like, Dalmacije, Istre i Zagorja. (Hina)

Pisane vijesti