Otvoren Zagrebački nautički sajam

  • Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180221_zv1.jpg
  • Slika
  • Slika

Zagrebački sajam nautike ove godine otvorio je svoja vrata po 27. put, a na svečanom otvorenju ispred Ministarstva turizma prisustvovao je državni tajnik Tonči Glavina. Sajam se ove godine održava od 21. do 25. veljače na Zagrebačkom velesajmu, a ovogodišnje izdanje ujedno predstavlja i sadržajno najbogatiji i prostorno najveći nautički sajam. Kroz pet dana trajanja Zagrebačkog sajma nautike, posjetitelje očekuje šest paviljona s više od 300 izlagača iz 23 zemlje svijeta i više od 200 atraktivnih plovila. Veliki broj posjetitelja tako će imati priliku vidjeti brojne ponude i atrakcije koje nautički turizam u Hrvatskoj nudi. Hrvatska je danas prepoznata kao jedna od poželjnijih nautičkih destinacija koja posjeduje izuzetan potencijal i prirodne uvjete za razvoj nautičkog turizma. Potvrđuju to i stalno rastući rezultati poslovanja u nautičkom turizmu koji su, između ostalog i rezultat niza aktivnost koje Ministarstvo turizma provodi u cilju razvoju nautičkog turizma čija je važnost istaknuta i u Strategiji razvoja turizma do 2020. godine te ojačana Akcijskim planom razvoja nautičkog turizma.

Usmjereno na daljnji razvoj nautičkog turizma, Ministarstvo turizma nedavno je oformilo i odjel za nautički turizam koji će aktivno provoditi strategiju razvoja nautičkog turizma u suradnji s lokalnim samoupravama te ostalim dionicima u sustavu.

Prema podacima sustava eCrew u Hrvatskoj je u segmentu nautičkog turizma u 2017. godini ostvareno 474 tisuće dolazaka te 3,2 milijuna noćenja što predstavlja rast od 15 posto u dolascima te 16 posto u noćenjima u odnosu na 2016. godinu.

Najviše nautičara u Hrvatsku stiže iz Njemačke, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva i Češke. Veliki porast noćenja u nautičkom turizmu u 2017. godini ostvaren je od strane gostiju koji dolaze s dalekih tržišta. Tako su nautičari iz SAD-a zabilježili rast u broju noćenja u odnosu na 2016. godinu za čak 61 posto, a nautičari iz Australije za visokih 35 posto.

Osim ovog sajma, otvoren je i Hotel&Gastroteh, 10. međunarodni sajam gastronomije, hotelsko-ugostiteljske opreme i cateringa, koji okuplja 81 izlagača iz 10 zemalja, što je rast od 10 posto u odnosu na lanjsku priredbu. 

Dva dana kasnije, 23. veljače, počinje Festival maslina, koji se održava u Kongresnoj dvorani ZV-a, a privukao je 48 izlagača s više od 300 nagrađenih maslinovih ulja. 
 

Pisane vijesti