Otvoren posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice"

Slika /arhiva/np_paklenica_www.JPG

U Nacionalnom parku Paklenica danas je svečano otvoren moderan posjetiteljski centar "Podzemni grad Paklenice" uređen u podzemnim tunelima koje je vojska, u kanjonu Paklenice, počela graditi još 1950. godine.

U okviru upravo završene, druge faze projekta vrijedne 9,5 milijuna kuna dovršena je glavnina objekta u površini oko 1.100 metara četvornih te će za posjetitelje biti otvorena glavna multimedijska dvorana sa umjetnom stijenom za penjanje, suvenirnica, info pult, prostor za Hrvatsku gorsku službu spašavanja te svi pristupni i evakuacijski hodnici, navodi se u priopćenju.

Uređenje posjetiteljskog centra financirano je sa 80 posto sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dok je ostatak osigurao NP Paklenica. U prethodnoj fazi  uloženo je još oko 20 milijuna kuna u radove na statičkim učvršćivanjima objekta, probijanju novih evakuacijskih tunela te ostalim zahvatima.

"Uređenje podzemnih tunela u moderan posjetiteljski centar najveći je i najznačajniji projekt koji je realiziran u NP Paklenica. Riječ je o atrakciji koja će na najbolji način svim posjetiteljima prezentirati vrijednosti parka. Osim što se značajno povećava ponuda parka, taj projekt, kao i svi ostali realizirani u parku, upravi omogućuju kvalitetnije upravljanje tim zaštićenim područjem.Ujedno se doprinosi održivom razvoju cijelog područja, posebice kroz nove turističke usluge i sadržaje",  rekao je prilikom otvorenja ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović.

Gosti od sada imaju moderan posjetiteljski centar u kojemu mogu dobiti sve informacije o vrijednostima parka, a želja nam je da svi posjetitelji iziđu iz parka sa pozitivnim dojmovima što će im taj objekt i omogućiti, istaknuo je ravnatelj NP Paklenica Zlatko Marasović. Ravnatelj Marasović je dodao da su za uređenje preostale još dvije dvorane u kojima će biti smješten glavni postav objekta.

Građevinski dovršetak jedne od tih dvorana osiguran je kroz Fond za razvoj turizma Ministarstva turizma, a početak radova očekuje se na jesen. Dovršetak ostatka objekta sa cjelokupnim postavom i uređenjem pristupne staze Park će aplicirati na otvoreni natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. (Hina)



Pisane vijesti