Otvoren 4. forum obiteljskog smještaja

  • Slika /AA_2018_b-fotke/180202_FOS4_hgk1w.jpg
  • Slika

Na Zagrebačkom velesajmu danas je otvoren četvrti nacionalni Forum obiteljskog smještaja u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. „Obiteljski smještaj sinonim je autentičnosti turističkog doživljaja i upravo kroz njega imamo odličnu priliku i potencijal našim gostima pokazati da Hrvatska ima zaista puno toga za ponuditi. Naš cilj je preobrazba turističkog sustava kojim ćemo s jedne strane povezivati dionike u turizmu u želji za stvaranjem kompletne turističke destinacije te s druge strane uzimati u obzir individualnost naših proizvoda i njihove mogućnosti, a upravo u tome veliku važnost ima obiteljski smještaj“, istaknuo je ministar turizma Gari Capelli, dodavši kako vjeruje da će ovaj segment naše ponude čija se vrijednost procjenjuje na 15 milijardi eura i u budućnosti, kroz daljnje udruživanje smještajnih kapaciteta te povezivanje s lokalnim ponuđačima, biti još konkurentniji te time dati veliki doprinos uspjehu ukupnog hrvatskog turizma. Najavio je rast sektora od 5 do 7 posto za 2018. godinu, poručivši kako veći naglasak treba staviti na produljenje sezone kroz promicanje kontinentalnog i zdravstvenog turizma.

„Domaćini i pružatelji obiteljskog smještaja su u protekloj godini postigli izvrsne turističke rezultate sa čak 35 milijuna noćenja. Radi se o tržištu koje je u posljednjih nekoliko godina doživjelo značajan uzlet. Prvi forum obiteljskog smještaja organiziran je 2014. u Opatiji, kada je u Hrvatskoj bilo manje od 60.000 objekata obiteljskog smještaja. Danas Hrvatska broji preko 92.000 pružatelja smještaja u domaćinstvima, koji u svojim objektima imaju više od 540.000 kreveta“, istaknuo je Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za turizam, trgovinu i financije.
 
Zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Olivera Majić kazala je kako se dvije trećine realiziranih noćenja u Hrvatskoj ostvaruje u obiteljskom turizmu i istaknula da se Zagreb pozicionirao kao respektabilna destinacija kontinentalnog turizma.
 
„Hrvatsko tržište je jedno od najvećih i s najvišim stopama rasta po pitanju obiteljskog turizma u Europi. Predviđamo da će se taj rast nastaviti i u budućnosti, ali računamo i na probleme s regulativom, države žele zaštiti hotelski turizam, ubirati više poreza i imati više kontrole nad obiteljskim smještajem što bi moglo ozbiljno kočiti naš sektor. Srećom, to se ne događa u Hrvatskoj već u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. Drago mi je što upravo Hrvatsku mogu istaknuti kao primjer na razini EU po pitanju dobre regulacije na području obiteljskog turizma, pokazali ste put i drugima u kojem smjeru treba ići“, naglasio je Carlos Villaro Lassen, glavni tajnik Europskog udruženja obiteljskog turizma (EHHA), poručivši kako o kvaliteti ponude hrvatskog sektora obiteljskog turizma govori i činjenica da se čak četiri od deset najboljih kuća za odmor u Europi za 2017. nalazi kod nas.

U sklopu Foruma dodijeljena su priznanja „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ za obiteljski turizam i EHHA priznanja za Europsku kuću godine. Nagradu za najbolji smještaj za wellness odmor dobila je wellness Villa Biocrystal iz Hreljina. Priznanje za najbolji smještaj za aktivan odmor otišlo je Villi Falcon Rook iz Konavala. Linden Tree Retreat & Ranch iz Velike Plane najbolji je eko smještaj, a za najbolji smještaj za obitelj proglašeni su Sunčani apartmani u Zagrebu.

Kao najbolji smještaj za boravak s ljubimcima izabrana je vikendica Bobica iz Pokupskog, najbolji smještaj bez barijera je pansion Mamica iz Pušćine, a najoriginalniji smještaj je Bear's Log iz Rakovice. Nagrada za najbolji smještaj na seoskom turizmu otišla je u ruke B&B Tinka iz Momjana, za najbolji smještaj u prirodi odabran je B&B Casa Rustica iz Vodnjana, najboljim smještajem na obali proglašena je Villa Evelyn iz Fažane, a kao najbolji smještaj u gradu odbran je apartman Emerald iz Zagreba.

Statua za najbolji obiteljski smještaju 2017. u Hrvatskoj otišla je u ruke Linden Tree Retreat & Rancha iz Velike Plane. Villaro Lassen predao je EHHA nagrade četirima dobitnicima iz Hrvatske, a to su Villa Falcon Rook iz Konavala kao najbolja obiteljska kuća, za najoriginalniju kuću izabrana je Villa Zamask u Istri, najbolja kuća na obali je Villa Sreser sa Pelješca, a najbolja wellness kuća Villa Vadediji iz Žminja.

Pisane vijesti