Osorske glazbene večeri

Slika /arhiva/osor_music_osor_002.jpg

19. 7. - 25. 8. 2013.

Kao da je najprirodnija stvar na svijetu, dok šećete uličicama pitoresknih gradića otoka Lošinja i Cresa, možete čuti glazbu što dopire iza zatvorenih škura. Gradić Osor, među čijim se kućama krije i drevno antičko kazalište, odiše posebnim umjetničkim ozračjem. Ako se na tren zaustavite ispred osorske renesansne crkve Marijina Uznesenja, čut ćete glazbu koja kao da je skladana upravo za to mjesto i taj trenutak. No, ta glazba neće biti samo iz vaše mašte, unutar crkve zaista se održava koncert, i to samo jedan iz cijele serije ljetnih koncerata naših vrhunskih instrumentalista koji sudjeluju u glazbenim večerima u Osoru.

Gradić Osor, ove će godine po 38. put biti domaćin festivala klasične glazbe – Osorske glazbene večeri.  Ovogodišnji festival zbog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, programski se nadovezuje na europski kontekst kroz glazbu koja svoje korijene ima u europskoj tradiciji.

Na 38. Osorskim glazbenim večerima bit će izvedeno 18 koncerata, od toga pet praizvedbi hrvatskih autora te velik broj djela iz hrvatske glazbene baštine. Festival je ove godine posvećen Blagoju Bersi (povodom 140. godišnjice njegova rođenja) i Dori Pejačević (povodom 90 godina od njezine smrti), a njihova će djela biti izvedena i na svečanom otvaranju Večeri 19. srpnja kojima će nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Festival će otvoriti antologijske orkestralne kompozicije Blagoja Berse „Sunčana polja“ i „Sablasti“ te prvi hrvatski klavirski koncert „Koncert za klavir i orkestar“ Dore Pejačević koji je nastao 1913. godine, prije stotinu godina. Tu važnu obljetnicu Festival će obilježiti izvedbom Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem dirigenta Aleksandra Markovića, uz nastup poznate solistice i pijanistice Martine Filjak, uz direktan prijenos na HRT-u.

Ovogodišnji festival će ugostiti i inozemne goste poput Enrica Dinda, Monice Cattarossi, komornog slovenskog ansambla Kvartet Tartini, te talijanskog kvinteta Gomalan.

Ove će godine prvi put biti izveden i orguljaški recital, nakon što su uz pomoć Ministarstva kulture kupljene prve osorske orgulje, te je u planu održavanje simpozija u listopadu u Zagrebu koji će biti posvećen hrvatskom skladatelju i akademiku Marku Ruždjaku.

„Ponosni smo da je ovaj, po sredstvima i po opsegu skromni festival prije dvije godine postao nacionalni festival. Ta odluka Ministarstva kulture govori da je to po drugim elementima itekako »težak« i »velik« festival. Po brizi za hrvatsku glazbenu prošlost, sadašnjost i budućnost nema slične manifestacije u našoj zemlji.“ izjavila je izvršna direktorica Osorskih glazbenih večeri Martina Lipovac.

Ovogodišnje Večeri održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, te uz financijsku pomoć Ministarstva kulture, gradova Malog Lošinja i Zagreba, Primorsko– goranske županije i Turističke zajednice Malog Lošinja.

 



Najave