Osigurati pretpostavke za cjelogodišnji turizam u Istri i Dalmaciji- konferencija

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180528-dalm-fah.jpg

​Turizam u Hrvatskoj obara sve rekorde, uz velik obol jadranske Hrvatske, no povećanjem konkurentnosti i raznolikosti nužno je osigurati pretpostavke za cjelogodišnje bavljenje turizmom, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji 'Dan hrvatskih financijskih institucija' s temom 'Jadranska Hrvatska - gospodarski trendovi i nove mogućnosti financiranja'. Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher poručio je da podršku turističkom sektoru mogu dati financijske institucije kroz nove proizvode i izvore financiranja, navodi se u priopćenju HGK.

"Turistički rezultati obaraju sve rekorde sa 102 milijuna noćenja i deviznim prihodom od preko devet milijardi eura, u čemu veliki dio nosi upravo Jadranska Hrvatska. No, ograničenja sezonalnosti i koncentracija na određene županije pokazuju da moramo nastaviti raditi na konkurentnosti i raznolikosti ponude", rekao je Zaher. 

Viceguverner Hrvatske narodne banke (HNB) Michael Faulend izvijestio je da jadranska Hrvatska iz godine u godinu bilježi rast kredita turističkom sektoru, a gledano u ukupnoj bilanci banaka, kazao je da je udio kredita turizmu udvostručen. 

Župan Zadarske županije Božidar Longin kazao je da se turizam kao najjača grana gospodarstva razvio zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatoj kulturnoj baštini i infrastrukturi.
"Sada se nalazimo na točki maksimuma i moramo tražiti zaokret kako bismo osnažili našu ponudu, doveli velike turističke brendove, povećali investicije uz podršku financijskih institucija te povećali našu konkurentnost“, poručio je Longin.

Predsjednik uprave turističke kompanije Ilirija Goran Ražnjević iznio je podatak da se u jadranskoj Hrvatskoj u pet mjeseci generira 80 posto prihoda, koji osiguravaju život u svih 12 mjeseci, što, ocjenjuje, ne predstavlja perspektivu.

"Moramo osigurati pretpostavke za 365 dana turizma u Istri i Dalmaciji", kazao je Ražnjević, napomenuvši da je sektor odmorišnog hotelijerstva visoko kapitalna, ali nisko profitabilna grana.

Direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić naveo je da prema indeksu gospodarske snage HGK Zadarska županija bilježi lagani porast te se nalazi među vodećim županijama u Hrvatskoj. (Hina/FaH)

Pisane vijesti