Online sudjelovanje ministrice Brnjac na konferenciji Crikvenica International Health Tourism

Slika /AAA_2020_MINTIS/logos/news_mint_gov_hr.jpg

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac sudjelovala je danas, 12. studenog 2020. godine, na online konferenciji pod nazivom Crikvenica International Health Tourism o važnosti razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, uz mnoge druge eminentne stručnjake i predavače.

Teme koje je pokrila ova konferencija izrazito su važne za godine ispred nas, a posebice za 2021. godinu, kad će fokus zasigurno ostati na svim aspektima zdravlja.

Iako je globalni turizam ove godine bio pod jakim utjecajem pandemije Covid-19, Hrvatska ima razloga biti zadovoljna rezultatima, čemu je pridonijela sinergija nekoliko faktora, kazala je ministrica Brnjac.

Prvenstveno, pojasnila je, Hrvatska je pravovremeno usvojila nužne mjere u proljeće, postepeno ih relaksirajući početkom ljeta, te otvorivši granice u pravo vrijeme. Osim toga, Vlada Republike Hrvatske omogućila je financijsku pomoć turističkom sektoru, a isto tako važan doprinos dali su iznimna odgovornost i prilagodljivost dionika turističkog sektora na „novo normalno“.

Sve to omogućilo je da se Hrvatska percipira kao sigurna destinacija i slijedom toga kao najuspješnija mediteranska destinacija ovog ljeta, kazala je ministrica Brnjac u svojem izlaganju.

U tim novim okolnostima, Hrvatska se strateški fokusira na odmicanje od sezonalnosti, a svakako i na razvoj zdravstvenog turizma u zemlji koji se prije pandemije pokazao kao najpropulzivniji oblik turizma.

Također, u tom segmentu turizma turisti su oostvarivali iznadprosječne duljine boravka, te je u tom kontekstu vidljivo kako upravo zdravstveni turizam doprinosi cjelogodišnjoj turističkoj aktivnosti.

Hrvatska svakako ima komparativne prednosti za daljnji razvoj zdravstvenog turizma – dobru reputaciju zdravstvenih usluga, kvalificirani kadar, prirodne ljepote, te povoljnu klimu i dugu tradiciju u turizmu. Stoga će vizija i ciljevi razvoja zdravstvenog turizma u Hrvatskoj biti integrirani u prioritetno važnu Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, kazala je ministrica Brnjac u svojem izlaganju na online konferenciji.

Priopćenja