Okrugli stol o promjenama u radnom zakonodavstvu i utjecaju na turistički sektor

Slika /arhiva/w130424-upuhh1.jpg

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) organizirala je okrugli stol o korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja i njihovu utjecaju na turistički sektor, na kojemu su ove teme otvorili ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo. Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo osvrnuo se na dvije mjere koje su stupile na snagu u siječnju ove godine: stalni sezonac i rad nakon ljeta, što poslodavcima omogućuje da uz povoljne uvjete zaposle radnike i izvan glavnog dijela turističke sezone. „Turistički sektor jedan je od glavnih generatora zapošljavanja, a naša je zadaća povećanje konkurentnosti, odnosno produljenje sezone, što će povratno utjecati i na povećanje zapošljavanja u turizmu. Strategija razvoja hrvatskog turizma predviđa da ćemo 2020.godine imati 30.000 novozaposlenih u turizmu i pratećim djelatnostima. Turizam nisu samo smještajni kapaciteti i turistička infrastruktura, već je osnova turizma educiran i zadovoljan radnik“, naglasio je Valjalo. Ministar rada prof. dr. sc. Mirando Mrsić napomenuo je kako su ove godine poslodavci iz turističke branše u zapošljavanje krenuli ranije, što je posljedica ranijeg termina uskršnjih blagdana te su iskazali potrebu za više od 17.000 sezonskih radnika, pa se nadamo kako će neki od njih ostati u kategoriji stalni sezonac.

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) organizirala je okrugli stol o korištenju mjera aktivne politike zapošljavanja i njihovu utjecaju na turistički sektor, na kojemu su ove teme otvorili ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić i zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo.

Zamjenik ministra turizma Oleg Valjalo osvrnuo se na dvije mjere koje su stupile na snagu u siječnju ove godine: stalni sezonac i rad nakon ljeta, što poslodavcima omogućuje da uz povoljne uvjete zaposle radnike i izvan glavnog dijela turističke sezone.

„Turistički sektor jedan je od glavnih generatora zapošljavanja, a naša je zadaća povećanje konkurentnosti, odnosno produljenje sezone, što će povratno utjecati i na povećanje zapošljavanja u turizmu. Strategija razvoja hrvatskog turizma predviđa da ćemo 2020.godine imati 30.000 novozaposlenih u turizmu i pratećim djelatnostima. Turizam nisu samo smještajni kapaciteti i turistička infrastruktura, već je osnova turizma educiran i zadovoljan radnik“, naglasio je Valjalo.

Ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. sc. Mirando Mrsić napomenuo je kako su ove godine poslodavci iz turističke branše u zapošljavanje krenuli ranije, što je posljedica ranijeg termina uskršnjih blagdana te su iskazali potrebu za više od 17.000 sezonskih radnika, pa se nadamo kako će neki od njih ostati u kategoriji stalni sezonac.

Prošle godine zaposleno je više od 39.000 sezonskih radnika u turizmu, dok se ove godine očekuje isti trend, naglasio je Mrsić, dodavši kako su i izmjene Zakona o radu upućene u proceduru Vlade RH. Na to je potpredsjednik UPUHH-a Joško Lelas, predstavio one izmjene Zakona o radu koje predlažu poslodavci u hotelijerstvu.

Ministar Mrsić predstavio je i planirane izmjene, to jest novi Zakon o zaštiti na radu, koji će odgovarati razvoju tehnologija, ali i zahtjevima tržišta te Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. U pripremi je i Zakon o povremenim poslovima, koji će urediti one poslove koji su trenutno u sivoj zoni, a sezonskog su karaktera, čime će se omogućiti prava poput zaštite na radu te upis radnog staža za široki spektar ljudi, kao što su umirovljenici, nezaposleni, zaposleni na pola radnog vremena.



Pisane vijesti