Održivi turizam je budućnost Makarske - okrugli stol

Slika /arhiva/makar-rivijera.jpg

Makarska je turistički biser kojemu prijeti betonizacija, a protiv nje se može boriti razvojem održiva turizma, ocijenjeno je u utorak na skupu održanom u organizaciji Poslovnog dnevnika, Večernjeg lista i makarske turističke zajednice. Uz povećanje hotelskih kapaciteta, privatni smještaj treba uskladiti s novim urbanističkim planovima pri čemu višestambene zgrade ne bi trebale biti dio privatnog smještaja, rečeno je na skupu. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar upozorio je na urbanizaciju koju ne prati infrastruktura. Betonizacija po njegovim riječima nije problem samo u Makarskoj nego i u drugim dijelovima Hrvatske, posebno u priobalju. Istaknuo je da jedinice lokalne samouprave imaju instrumente kojima mogu spriječiti sve što nije dobro za njih.

"Vijećnici, načelnici i gradonačelnici trebaju kazati što je za njih najbolje", rekao je Štromar. 

Upitan što misli o tome da je u Makarskoj zadnjih mjeseci izgrađeno gotovo 500 stanova, a još oko 300 ih je u pripremi gradnje, Štromar je uz ostalo kazao da gradski oci mogu izmjenama prostornog plana i drugim instrumentima zaustaviti prekomjernu gradnju. 

Arhitekt Ante Vrban smatra da Makarska treba biti više kreativna i inovativna nego ići u prostor, dok je za Hrvatsku kazao kako može biti "boutique arhitekture manjih dimenzija, ali visoke kvalitete".

Na skupu u Makarskoj je bilo riječi i o sufinanciranoj izgradnji, energetskoj obnovi zgrada sredstvima EU-ovih fondova, digitalizaciji i smanjenju procedura za izdavanje građevinskih dozvola. (Hina)

Pisane vijesti