Održivi turizam dobiva poticaj pokretanjem Globalnog partnerstva

Slika /arhiva/np-ManuelAntonio.jpg

Dodatni poticaj razvoju održivog turizma dat je osnivanjem Globalnog partnerstva za održivi turizam koje ujedinjava sve dionike s ciljem utjecanja na razvoj politika, projekata i stvaranja globalne komunikacijske platforme.

Novo je partnerstvo osnovano na prvom godišnjem Općem sastanku održanom u Kostariki, 21. siječnja 2011. godine, u Nacionalnom parku Manuel Antonio. Domaćini su mu bili Ministarstvo turizma Kostarike, a potporu su pružile francuska i norveška vlada, te UN-ov program za okoliš (UNEP) i Svjetska turistička organizacija (UNWTO)

Tijekom sastanka  Francuska je izabrana za zemlju  koja će predsjedavati Upravljačkim odborom, a Kostarika  će imati funkciju pod predsjedavajuće zemlje. Tajništvo ovog inovativnoga Partnerstva bit će u UNEP-ovoj Upravi za tehnologiju, industriju i ekonomiju (DTIE) u Parizu, s naglaskom na  daljnji pomak u razvoju turizma diljem svijeta u smjeru održivosti.

„Partnerstvo će predstavljati moderan, dinamičan forum kroz koji će zemlje, iskreno zainteresirane za razvoj održivog turizma, moći učiti o uspješnim naporima drugih članica i dobiti tehničku pomoć. Partnerstvo će stalno promicati dijalog, razmjenu iskustava i tražiti rješenja problema zajedničkih turističkom sektoru“, rekla je Gina Guillen Grillo viša savjetnica ministra turizma Kostarike.

Turizam je jedna od najvećih gospodarskih grana i za zemlje u razvoju može predstavljati izvor tako potrebnih prihoda. Međutim, ako se njime ne upravlja kako treba, turizam može ugroziti prirodne resurse zemlje zbog povećane potražnje za vodom i potrošnjom energije, kao i stvaranjem otpada, a što može dovesti do degradacije okoliša i negativnih učinaka na stanovništvo.

„Sektor turizma sve više se prepoznaje kao ključni pokretač gospodarskog rasta, osobito u zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama. Turizam stvara znatan udio svjetskog BDP-a (5%) i zapošljavanja (6-7%), ali je i važan izvor stranog ulaganja dostižući i do 30% ukupnog svjetskog izvoza usluga. Očekuje se da će broj međunarodnih turističkih dolazaka do 2020. godine dostići brojku od 1,6 milijardi turista“, rekao je Luigi Cabrini, direktor  Programa za održivi razvoj turizma u UNWTO-u.

Znanje stečeno kroz Partnerstvo može se primijeniti u Latinskoj Americi, Aziji, Europi ili Sjevernoj Americi. Malo je, ako ih uopće ima, takvih tijela koja će biti u stanju tako brzo prenositi iskustva i odmah ih koristiti.

Partnerstvo će se također usredotočiti na sedam tematskih područja: turističke politike, klimatske promjene, okoliš i bioraznolikost, uklanjanje siromaštva, kulturnu i prirodnu baštinu, primjere praksi održivog turizma za privatni sektor i financiranje i ulaganje.

„Široko geografsko područje koje Partnerstvo obuhvaća, kao i dubina znanja članica, omogućit će prilagođavanje, repliciranje i unapređivanje uspješnih projekata koje su pokrenuli partneri u drugim regijama, a kroz uključivanje javnog i privatnog sektora kao i potrošača, identificiranje i ustanovljavanje mogućnosti za financiranjem projekata, te obavještavanje o politikama koje mogu doprinijeti razvoju i promociji održivog turizma“, rekao je Gerard Ruiz, predsjedavajući Globalnog partnerstva za turizam.

S današnjim danom Partnerstvo broji 18 članica - nacionalnih vlada, 5 UN-ovih organizacija, OECD, 17 međunarodnih i poslovnih organizacija kao i 16 udruga civilnog društva, a koji su iskazali svoju predanost unapređivanju održivosti u sektoru turizma. Mnogi su od njih sudjelovali u radu Međunarodnog radnog tijela, kojeg je pokrenula francuska Vlada kao dio Marrakeshkog procesa i koji su zajedno uspješno radili na  važnim projektima održivog turizma.

„Izuzetno je važno pomjerati razvoj turističkog sektora u smjeru održivije proizvodnje i potrošnje, jer to pomaže poboljšanju okolišnih i društvenih uvjeta za razvoj turizma. Globalno  će partnerstvo stoga težiti da pomogne pomaku u smjeru „Zelenog gospodarstva“, koje znatno doprinosi Milenijskim razvojnim ciljevima kao i mogućnosti da se ojača otpornost i prilagodljivost sektora brzim promjenama na globalnoj razini“, rekao je Arab Hoballah, rukovoditelj UNEP-ovog Ogranka za održivu proizvodnju i potrošnju.

UNEP i UN-ove agencije snažno su uključene u inicijative za „Zeleno gospodarstvo“. Neposredno prije osnivanja Globalnog partnerstva, u San Jose-u, Kostarika, održana je radionica koja je naglasila veliki doprinos održivog turizma prijelazu na „Zeleno gospodarstvo“. UNEP i UNWTO upravo pripremaju Poglavlje o turizmu u izvješću o „Zelenom gospodarstvu“.

Pisane vijesti