Održivi razvoj turizma temelj buduće nacionalne turističke strategije

Slika /arhiva/081031-aig1.jpg

Održivi razvoj turizma temeljen na prirodnim resursima i povijesno-kulturnom nasljeđu osnova je buduće nacionalne turističke strategije koja će odrediti budući razvoj turizma u Hrvatskoj, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji "Održivi turizam u Hrvatskoj u 21. stoljeću" koja se u organizaciji hrvatsko-mađarske turističke kompanije "Adriatiq Islands Group" održava u Zagrebu..
Napominjući da je izrada turističke strategije u tijeku, ministar je istaknuo da je održivost turizma među ostalim moguća uz pomno izrađene prostorne planove koji dopuštaju samo kvalitetnu i u okoliš uklopljenu buduću gradnju i investicije.
Specijalni gost konferencije Richard Holbrooke, uz napomenu da je prvi put u Hrvatskoj nakon osam godina, čestitao je Hrvatskoj na turističkim uspjesima istaknuvši vrijednost njene turističke prepoznatljivosti u svijetu.

Održivi razvoj turizma temeljen na prirodnim resursima i povijesno-kulturnom nasljeđu osnova je buduće nacionalne turističke strategije koja će odrediti budući razvoj turizma u Hrvatskoj, istaknuo je ministar turizma Damir Bajs na današnjoj konferenciji "Održivi turizam u Hrvatskoj u 21. stoljeću" koja se u organizaciji hrvatsko-mađarske turističke kompanije "Adriatiq Islands Group" održava u Zagrebu.

Napominjući da je izrada turističke strategije u tijeku, ministar je istaknuo da je održivost turizma među ostalim moguća uz pomno izrađene prostorne planove koji dopuštaju samo kvalitetnu i u okoliš uklopljenu buduću gradnju i investicije.

O zaštiti resursa, poručio je, trebaju brinuti sve institucije, a ne samo turističke, jer će i to među ostalim dovesti do usmjeravanja hrvatskog turizma s masovnog na kvalitetni turizam koji pruža dobar odnos vrijednosti za novac.

Nova kvaliteta u turizmu pokazala se već ove godine u povećanju broja hotela visoke kategorije, ali i u brojnim novim sadržajima.

Udjel turizma u BDP-o od oko 20 posto pokazuje, istaknuo je Bajs, i da je turizam jedna od najkonkurentnijih i strateških grana, odnosno lokomotiva hrvatskog gospodarstva.

Podsjetio je i da turizam od 2000. bilježi stalan trend rasta, da je Hrvatska i u okvirima svjetskog turizma rijetka zemlja koja do 2008. nije imala pad ni u jednoj godini.

Naglasio je da će iduća godina sigurno biti teška i ovisna o svjetskim ekonomskim kretanjima, ali i da su već spremni planovi i mjere za veću aktivnost u promociji na stranim tržištima.

Specijalni gost konferencije Richard Holbrooke, uz napomenu da je prvi put u Hrvatskoj nakon osam godina, čestitao je Hrvatskoj na turističkim uspjesima istaknuvši vrijednost njene turističke prepoznatljivosti u svijetu. Učinili ste mnogo u obnovi ratom stradale turističke i druge infrastrukture, a dolazak brojnih turista iz cijelog svijeta dokazuje i da je Hrvatska sada u potpunosti sigurna zemlja, kazao je Holbrooke.

Naglasio je i da Hrvatska sada, kada je u fazi razvijene i 'živahne' demokracije, koja ju, po njemu, vodi u članstvo EU-a do 2011. godine, treba početi više razmišljati o suradnji sa zemljama u regiji te pomoći onima koje su još nerazvijene, poput Kosova i BiH.

Na konferenciji, koja je okupila oko stotinu domaćih i stranih sudionika, je naglašeno i da održivi razvoj treba odrediti kao nacionalni prioritet te postavke održivosti ugraditi u sve sektorske strategije.

Predavači na konferenciji uz ostalo su isticali i kako će, unatoč financijskoj krizi, uvijek biti onih koji će htjeti potrošiti za svoj odmor, relaksaciju i zdravlje, te da je u svemu najvažnije slijediti načelo kvalitete sadržaja i usluge. (Hina) 



Pisane vijesti