Održana sjednica Mješovite radne grupe za turističku suradnju između Republike Hrvatske i Republike Bugarske

Slika /arhiva/110427-rh-bg-010ww.jpg

Druga po redu sjednica Mješovite radne grupe za suradnju u području turizma između Republike Hrvatske i Republike Bugarske, održana je 27. travnja 2011. godine u Zagrebu.

Temeljem Ugovora o turističkoj suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bugarske, potpisanog 25. lipnja 1996. u Zagrebu, ustanovljena je Mješovita radna grupa za suradnju u području turizma, kojoj je zadatak procjenjivanje ove suradnje između dvije zemlje, poticanje razmjene informacija, te konkretne aktivnosti od interesa dviju država.

Jučerašnjoj sjednici s hrvatske strane je predsjedavao Ivo Mujo, državni tajnik u Ministarstvu turizma, dok je s bugarske strane predsjedavao Ivo Marinov, zamjenik ministra u Ministarstvu gospodarstva, energije i turizma.

Dvije delegacije dale su kratki prikaz stanja u području turizma u razdoblju od 2005. godine, kada je održana I. sjednica Mješovite radne grupe, do 2010. Razmijenjeni su statistički pokazatelji, informacije o novim propisima, te predstavljene akcije koje su poduzete s ciljem svladavanja gospodarske krize.

Hrvatska je delegacija predstavila mjere i programe Ministarstva turizma, čiji je cilj bio poboljšanje kvalitete turističke ponude, kao i promotivne aktivnosti hrvatskog turizma.

Poseban interes sudionici su iskazali za regionalnu suradnju u sklopu međunarodnih organizacija i asocijacija, ali i Europske unije općenito, te su raspravljali o aktivnostima unutar Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Dunavske strategije i Europske komisije za područje turizma.

Bugarska strana, kao članica Europske unije, iznijela je svoja iskustva u radu spomenutih međunarodnih organizacija, te ponudila savjetodavnu potporu i pomoć.

Dvije su zemlje područje pojačane buduće suradnje prepoznale upravo kroz suradnju u okviru Europske unije, na području kulturnog turizma, te kroz zajedničku promociju na trećim tržištima.

Stoga je, za početak konkretne buduće suradnje, potpisan Protokol o suradnji u području turizma, te dogovoreno da se slijedeća sjednica održi u Republici Bugarskoj.


 



Pisane vijesti