Održana konferencija „Održiva budućnost turizma“

  • Slika /DHT2022/www221006_dht1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Šibeniku započeo tradicionalni susret turističkih djelatnika te svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT) koji se održava u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije od 6. do 8. listopada 2022. godine u turističkom naselju Amadria park Šibenik. Dvodnevni program ove manifestacije donosi niz prezentacija i panela, a na samom početku Dana hrvatskog turizma održana je konferencija „Održiva budućnost turizma„ koju je otvorila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac. U sklopu konferencije predstavljena je Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine te su održane panel diskusije na kojima su sudjelovali domaći i strani turistički stručnjaci.

Strategijom razvoja održivog turizma do 2030. želimo postići ravnotežu između tri elementa održivosti – ekonomskog, socijalnog i ekološkog. Posebno je važno za naš nacionalni identitet, ali i za pozicioniranje Hrvatske kao autentične destinacije kako ćemo interpretirati svoju kulturnu i povijesnu baštinu, kako ćemo čuvati stare gradske jezgre od devastacije, kako ćemo upravljati prostorom i tokovima turista, i ono najvažnije, kako ćemo zadržati svoje ljude na kvalitetnim, sigurnim i dobro plaćenim radnim mjestima. Kako bismo sve to ostvarili posebnu pozornost smo posvetili tome da Strategija bude usklađena s prioritetima ostalih resora u Nacionalnoj razvojnoj strategiji do 2030. godine, i svi su ciljevi postavljeni tako da njihovo ostvarenje bude uistinu moguće, ali i financijski potaknuto od strane Vlade“, izjavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na otvaranju konferencije.
 
Na prvom panelu naziva „Destination Europe on the path to sustainability“  razgovaralo se o razvoju održivog turizma u Europi te ulozi turizma u dugoročnom razvoju. Na panelu su sudjelovali direktorica Regionalnog odjela za Europu u Svjetskoj turističkoj organizaciji (UNWTO) Alessandra Priante, predsjednik za turizam iz ADAC-a  Karlheinz Jungbeck, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj Ognian Zlatev te voditeljica odjela za poduzetništvo, mala i srednja poduzeća i turizam u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Céline Kauffmann.
 
Drugi panel „Hrvatska - predvodnik u održivom turizmu?“ stavio je fokus na hrvatski turizam te jačanje prepoznatljivosti Hrvatske kao destinacije održivog turizma te predvodnika održivog turizma na svjetskom turističkom tržištu. Na panelu su sudjelovali gradonačelnik Šibenika Željko Burić, profesor na Veleučilištu Baltazar Drago Ružić, istraživač s Instituta za turizam Neven Ivandić, predsjednik uprave Valamar Riviera Željko Kukurin te vlasnik obiteljskog eko hotela Villa Dvor Petar Ćurlin.
 
U nastavku dana održat će panel pod nazivom „Tourists of the future - What they are looking for in a destination? Are sustainable options important to them? What trends are currently emerging?“ na kojem će se govoriti o najnovijim trendovima u putovanjima, o tome što traže suvremeni turisti te koju ulogu i prioritet pri odabiru destinacije ima održivost. U večernjim satima će se dodijeliti i prvi dio nagrada Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategorijama za destinacije godine, nagrade poslovnom sektoru (Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku), ljude u turizmu te najbolje projekte u programu Ministarstva turizma i sporta „Promocija zanimanja“.
 
Ove godine je napravljena internetska stranica www.danihrvatskogturizma.hr i mobilna aplikacija. Na navedenoj stranici možete pronaći detaljnije informacije o programu, sudionicima na penalima i prezentacijama te drugim informacijama vezano uz Dane hrvatskog turizma. Navedeno možete pronaći OVDJE.

Pisane vijesti