Održana konferencija "Digitalni plan za Europu" (Digital Agenda for Europe)

Slika /arhiva/w-130523-digital-a1.jpg

U sklopu tradicionalnog 36. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku - MIPRO 2013. održana je konferencija "Digital Agenda for Europe - Going Local", u organizaciji Vlade RH, Ministarstva uprave i Povjerenstva za koordinaciju informatizacije javnog sektora, zajedno s Europskom komisijom - Glavnom upravom za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju. Konferenciju, u Kongresnom centruGrand hotela Adriatic otvorili su ministar uprave Arsen Bauk i zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologiju Europske komisije Zoran Stančič.

Cilj Konferencije je promovirati inicijativu Digital Agenda for Europe, kojom se potiče gospodarstvo i pomaže građanima i tvrtkama u što boljem korištenju mogućnosti digitalnih tehnologija te razmijeniti iskustva i upoznali se s inicijativama koje se pokreću s nacionalne razine. Konferencija se odvijala u dva modula "Smjernice Europske komisije i razvoj širokopojasnog pristupa u RH" i "Korisnost informacijsko-komunikacijskih tehnologija za društvo", kroz koja su se sudionici upoznali sa smjernicama inicijative te s rezultatima koje je Republika Hrvatska postigla u pojedinim područjima provedbe.

Posebno je predstavljen projekt e-Građani nastao slijedom odluka Vlade RH o informatizaciji javne i državne uprave, čiji je cilj omogućiti građanima učinkovito i jednostavno korištenje javnih usluga. Sustav se temelji na centralnom internetskom mjestu na kojem će biti objedinjene informacije kroz središnji državni portal. Također, bit će objedinjene stranice Vlade RH, portala Moja uprava i ministarstava. Cilj je sistematizacija, jednostavnost i brzina te kvalitetno informiranje građana o njihovim pravima i obvezama, a središnji će portal imati europski nastavak gov.hr te će 50 različitih internetskih stranica biti svedeno na jednu, uz znatne uštede.

Predstavnicima lokalne zajednice predstavljeni su primjeri dobre prakse primjene informacijske i komunikacijske tehnologije na lokalnoj razini, a na završnom okruglom stolu bilo je riječi o tome što Hrvatska donosi u EU i što može očekivati od članstva, posebno u području informacijsko-komunikacijske tehnologije.



Pisane vijesti