Održana 7. CIHT konferencija o zdravstvenom turizmu

Slika /AA_2018_b-fotke/2019 vijesti/IMG_0945 CIHT 2019.jpg

Ovogodišnja sedma 'Crikvenica International Health Tourism Conference' (CIHT) održana je u Selcu, 7. i 8. studenoga, uz više od 150 sudionika. Svjetski stručnjaci iz područja medicine, turizma, marketinga i obrazovanja raspravljali su o potencijalima, razvoju i izazovima zdravstvenog turizma.

Uz veliki broj posjetitelja, CIHT 2019. ove je godine ugostio priznate stručnjake iz SAD-a, Velike Britanije i Indije koji su, zajedno sa predstavnicima Ministarstva turizma, Ministarstva zdravstva, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice Kvarnera te javnih i privatnih tvrtki iz područja turizma, zdravstva i obrazovanja dali svoj obol razumijevanju ove grane turizma.

Termin koji su mnogi isticali u svojim izlaganjima je „vrhunska njega pacijenta“ kao ključni element i glavni cilj u uspješnom razvoju odredišta zdravstvenog turizma.

Konferencija je započela riječima primarijus Vlaste Brozičević koja je prezentirala 30-godišnji put Termi Selce od skromnih početaka do svjetski prepoznatog brenda koji je danas najbolja reklama za zdravstveni turizam crikveničke rivijere i cijelog Kvarnera.

O važnosti izgradnje jedinstvenog brenda destinacije govorio je Doug Lansky, stručnjak za turizam i razvoj destinacije, a svoje predavanje obogatio je primjerima svjetskih turističkih destinacija. Slične zaključke iznio je i Marc Ortmans, strateg za brendiranje; da bi se stvorio postojan brend, treba biti inovativan, ali i razviti povezanost i identifikaciju korisnika s brendom.

Kako Hrvatsku vidi strani gost otkrio je Britanac s adresom u Hrvatskoj Paul Bradbury, direktor Total Media Clustera, a stručna savjetnica u Institutu za turizam Neda Telišman Košuta prikazala je istraživanje TOMAS Instituta za turizam o stavovima i potrošnji gostiju u Hrvatskoj.

O ponudi i budućnosti zdravstveno-turističkih usluga na Kvarneru progovorila je dr. sc. Milena Peršić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a perspektivu privatnih institucija iznijeli su dr. sc. Željko Rotim univ. mag. med. dent. i Ognjen Bagatin.

Kako Hrvatska može biti nositelj trendova u medicini pokazao je direktor Poliklinike Oxy mr.sc. Dejan Andrić, dr. med. predavanjem o temi „Hiperbarična oksigenoterapija u kliničkoj praksi Hrvatske i Primorsko-goranske županije“.

Najviše interesa pobudila su predavanja svjetski poznatih stručnjaka iz ustanova koje stoje kao uzor ostalim zdravstvenim ustanovama u svijetu: Rahula Kashyapa, dr. med. iz Mayo klinike te dr. sc. Marija Škugora dr. med. iz klinike u Clevelandu. Zaključak njihovih izlaganja bio je isti: njega pacijenta i rad na postizanju njegova zadovoljstva temeljna je nit vodilja njihovih centara.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu zdravstva RH dr. sc. Mate Car iznio je doprinos i planove Ministarstva za daljnji razvoj zdravstvenog turizma.

Na konferenciji se govorilo i o prednosti akreditiranja za zdravstvene ustanove. Elizabeth Ziemba, predsjednica i osnivačica tvrtke Medical Tourism Training smatra da je akreditiranje tek prvi korak u unaprjeđenju kvalitete što u konačnici dovodi do vrhunske zdravstvene usluge za pacijenta. Zašto je važno postaviti standarde kvalitete za destinaciju i kako njima upravljati predstavila je vlasnica kompanije Feel IQM i konzultantica u zdravstvenom turizmu Đurđica Šimičić.

Položaj i ulogu pacijenta u digitalno doba problematizirao je Irving Stackpole, predsjednik tvrtke Stackpole & Associates. Nastavno na tu temu, certificirani web analitičar i stručnjak za Google Analytics Robert Petković govorio je o iskustvima posjetitelja internetske stranice u zdravstvenom turizmu te njihovoj analizi kroz Google Analytics alat.

Kao zahvalu za odanost konferenciji i podršku zdravstvenom turizmu Kvarnera, predavačima Elizabeth Ziembi i Irving Stackpolu dodijeljena je počasna titula ambasadora Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera.

Rastuća posjećenost i interes za ovu konferenciju kroz godine dovoljno govori o važnosti razumijevanja i učenja o zdravstvenom turizmu u svrhu daljnjeg pozicioniranja Kvarnera i Hrvatske na karti zdravstveno-turističkih destinacija svijeta. Implementacija stečenog znanja i aktualnih trendova dovest će do boljeg razvoja destinacije koja će privlačiti različite tipove gostiju.

Konferencija je rezultat uspješne suradnje Turističke zajednice Grada Crikvenice, Thalassotherapije Crikvenica, Klastera zdravstvenog turizma Kvarnera te ove godine po prvi puta – Poliklinike Terme Selce.
Uskoro kreću pripreme za 8. izdanje CIHT konferencije s novim temama i zanimljivim gostima.

Pisane vijesti