Održana 12. turističko-gastronomska manifestacija "Babičini kolači"

Slika /AA_2018_b-fotke/vijesti/180407_babicini1.jpg

Pobjednica 12. izdanja manifestacije 'Babičini kolači', održane 7. travnja u Oroslavju je Mirica Sinković iz Donje Stubice. Baka Mirica pobjedu je odnijela s uskrsnim medenjacima 'Ana'. Drugo mjesto osvojila je Biserka Stepan, također iz Donje Stubice, s tortom od graha, dok je treće mjesto osvojila Ana Hrčić iz Oroslavja, sa 'Starinskom tortom'. Nagrade za prva tri mjesta uručili su potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki. Priznanje Izvorno zagorsko osvojila je Božica Lacković iz Oroslavja.

„Ovaj kolač radila sam iz velike ljubavi i uložila puno truda. Peći kolače naučila sam uz mamu i baku, a ovaj sam malo usavršila, napravila modernije, jer u tome uživam. Imam kome prenijeti svoje znanje, tu su moje dvije unuke. Veseli me što su danas djeca bila posebno oduševljena jer sam koristila i cvijeće i modelirala“, rekla je pobjednica baka Mirica, koja već 12 godina sudjeluje na manifestaciji.
 
U žiriju su ove godine bili: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je: „Krapinsko-zagorska županija uvijek gleda da sve projekte apliciramo na EU fondove, tako smo napravili i sa 'Štruklijadom' i s 'Babičinim kolačima' i dobili smo po 20 tisuća eura bespovratnih sredstava za organizaciju, koji moraju biti u prostoru koji je kulturno zaštićen tako da će iduće godine 'Babičini kolači' biti u dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, a 'Štruklijada' ove godine u Starom selu u Kumrovcu. To je 85 posto financiranja, a svoj fond nećemo smanjivati pa ćemo manifestacije dići na još višu razinu. Prije svega, najveća vrijednost ove manifestacije je da svake godine štampamo knjižicu recepata koja se poslije može nabaviti u čitavoj Hrvatskoj“, rekao je župan Kolar, dodavši kako su ove godine posjetitelji došli i iz Dalmacije, Slavonije, Slovenije.

Na otvorenju manifestacije, domaćin, gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak izrazio je zadovoljstvo što može pozdraviti sudionike i goste te pohvalio Zdenkicu Ljubić, prošlogodišnju pobjednicu, što je dovela manifestaciju u Oroslavje. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić zahvalio je sudionicama i svima prisutnima što održavaju tradiciju.

Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj tako da se „Babičini kolači“ uvijek održavaju u drugom dijelu Zagorja, no sljedeće godine, Babičini kolači će se održati u dvorcu Oršić, a razlog tome je što će se manifestacija organizirati uz financijsku potporu EU kroz projekt "Uživam tradiciju", koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. 

Manifestaciji su prisustvovali i zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednik OKKZŽ Davor Pleško, predsjednik HGK Županijska komora Krapina Josip Grilec te zagorski gradonačelnici, načelnici i članovi županijske skupštine. Sponzor manifestacije bili su Terme Jezerčica, a u kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su ženski zbor KUD-a Oroslavje i ansambl 'Zabok', a zaplesali su i gosti iz Solina.

Na 12. manifestaciji sudjelovali su, uz goste iz Solina, i udruga 'Maska' iz Baranje te udruga 'Magda i Luisa' iz Varaždinske županije. Naime, svake godine veliki je interes iz cijele Hrvatske, a i šire, za sudjelovanjem na manifestaciji. Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će objavljena i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.

Ostale vijesti